Senát chce s doplněním Ústavního soudu počkat, až Pavel navrhne další kandidáty

Události: Doplnění ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Ústavní soud může zůstat nekompletní až do začátku srpna. Senátoři sice dostali před týdnem od prezidenta Petra Pavla nominaci soudce Roberta Fremra, chtějí ale počkat ještě na další dva kandidáty a pak o navržených jménech rozhodnout společně. Kandidáty chce hlava státu horní komoře představit v příštích týdnech.

Na začátku srpna skončí ve funkci dva ústavní soudci, mezi nimi i předseda Pavel Rychetský. Jedno křeslo je neobsazené už nyní. Prezident už na uvolněné místo navrhl Roberta Fremra.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS) ale nominaci komentovat nechtěl. Výbor měl k některým dříve navrženým výhrady. „Tyto debaty měly být mimo sdělovací prostředky, měly být s Hradem. Nebudeme sdělovat přes média Hradu, proč ti kandidáti jsou dobří, nebo nejsou,“ avizuje Goláň.

Od dalších senátorů ale výhrady ohledně návrhu na jmenování Fremra nezaznívají. „Doktor Fremr patří mezi velmi uznávané odborníky a já jsem zatím nezaregistrovala výhrady proti jeho jmenování,“ uvedla pro Českou televizi místopředsedkyně senátního ústavně-právního výboru Hana Kordová Marvanová (nestr. za ODS a TOP 09).

Podobně Fremra hodnotí i další místopředseda senátního ústavně-právního výboru Jan Holásek (nestr.): „Já ho osobně neznám. Nicméně z toho, co o něm vím, myslím, že to je zajímavý a kvalitní kandidát.“

Končící ústavní soudci
Zdroj: ČT24/Ústavní soud

Brzy však budou muset senátoři rozhodnout i o dalších kandidátech. Prezident Petr Pavel minulý týden zmínil, že plánuje odeslat další nominace Senátu v příštích týdnech. Naznačil také, že by i z důvodu genderového rozložení „měly následovat další ženy“. 

Kandidátkou může být advokátka

V plénu jsou nyní ženy zastoupeny jen v osobě Daniely Zemanové. O kandidatuře už ale prezident jednal s místopředsedkyní České advokátní komory Monikou Novotnou. Její nominace by zapadala i do cíle hlavy státu, aby Ústavní soud reflektoval pestré zastoupení i z hlediska právní profese. Mezi návrhy totiž zatím žádný advokát nebyl.

„Ano, schůzku s panem prezidentem jsem absolvovala. Bližší informace by však měla asi zveřejnit Kancelář prezidenta republiky,“ řekla ČT Novotná. 

Do konce roku by pak měl prezident připravit další dvě nominace. Místa na Ústavním soudu se znovu uvolní v listopadu a v lednu.