Pavel navrhl na ústavního soudce bývalého místopředsedu Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra

Novým ústavním soudcem by se mohl stát někdejší místopředseda Mezinárodního trestního soudu (ICC) Robert Fremr. Návrh na souhlas s jeho jmenováním v pondělí prezident Petr Pavel předložil Senátu. Horní komora má o nominaci rozhodnout do dvou měsíců. Fremr by mohl u Ústavního soudu obsadit místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož mandát skončil 4. června.

Fremr se specializuje na trestní a mezinárodní právo, působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu. V současnosti je místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Fremr vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1982 se stal soudcem Obvodního soudu pro Prahu 4, v roce 1986 přešel k Městskému soudu v Praze. Od roku 2004 působil u Nejvyššího soudu. V letech 2006 až 2008 a 2010 až 2011 působil u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, poté byl po deset let soudcem Mezinárodního trestního soudu, jehož místopředsedou se stal v roce 2018 na tříleté funkční období.

Fremr v soudcovské praxi řešil osvobození sochaře Pavla Opočenského, který byl souzen za zabití v sebeobraně, byl u odsouzení komunistického ministra spojů Karla Hoffmanna za přerušení vysílání Československého rozhlasu během okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Potvrzoval doživotí manželům Jaroslavovi a Daně Stodolovým za vraždy osmi seniorů.

Od října do listopadu 1989 byl Fremr členem tehdejší Komunistické strany Československa. Vynesl poslední rozsudek smrti v tehdejším Československu, poprava ale v prosinci 1989 nebyla vykonána a trest smrti, jehož se Fremr stal odpůrcem, byl změněn na doživotí. Předsedal například také senátu, který potvrdil osvobození Roberta Tempela viněného z dvojnásobné vraždy.

V roce 2020 získal titul Právník roku v oboru trestní právo.

Narodil se 8. listopadu 1957 v Praze. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul JUDr. Po škole nastoupil jako justiční čekatel, soudcem se stal v roce 1982 u Obvodního soudu pro Prahu 4. Později přešel k městskému soudu, v roce 1989 pak k republikovému nejvyššímu soudu (nynější Vrchní soud v Praze) a v roce 2004 k Nejvyššímu soudu. Přednášel také na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

V letech 2006 až 2008 a 2010 až 2011 působil jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu. V roce 2011 byl zvolen soudcem Mezinárodního trestního soudu (ICC), u kterého působil až do roku 2021, v letech 2018 až 2021 jako první místopředseda. Po návratu z Haagu se vrátil k Vrchnímu soudu v Praze, jehož je místopředsedou.

Fremr se specializuje na trestní a mezinárodní právo. Věnoval se i problematice boje proti korupci, byl členem pracovní skupiny o korupci při Radě Evropy.

V roce 2020 ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Fremra doporučovala prezidentu Miloši Zemanovi jako nového předsedu Nejvyššího soudu. Tento návrh podporovala i řada odborníků. Zeman si ale vybral Petra Angyalossyho.

ZDROJ: ČTK

Robert Fremr
Zdroj: ČT24