Rusko podle ministerstva obrany zanedbává hroby českých legionářů. Nedostane peníze

Jak se pečuje o hroby legionářů? Některé hroby ještě čekají na objevení, říká člen Československé obce legionářské (zdroj: ČT24)

Česká republika letos oproti minulosti nepošle peníze na opravu českých válečných hrobů do Ruska. Rozhodla o tom vláda. Důvodem je negativní ruský postoj k jejich obnově. Určené finance rozdělí ministerstvo obrany na péči o pietní místa na Ukrajině a Slovensku.

Česká republika má s Ruskem uzavřenu mezivládní dohodu o vzájemném udržování válečných hrobů, v poslední době se ale s Moskvou o opravu pietních míst pře. Česko si v minulosti stěžovalo na poškozování hrobů českých vojáků v Rusku. Rusko zase vytýkalo Praze, že byly k pomníku maršála Ivana Koněva umístěny tabulky zmiňující jeho podíl na okupaci Československa.   

V minulých letech dávalo ministerstvo obrany ročně na péči o české válečné hroby čtyři miliony korun, letos se rozhodlo částku o jeden milion zvýšit, uvedl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Letos ministerstvo peníze do Ruska nepošle

Většina peněz dosud mířila do Ruska, kde se úřad snaží připomínat památku československých legionářů i padlých vojáků z období druhé světové války. Letos se ale ministerstvo rozhodlo peníze do Ruska neposlat.

Rozdělování peněz doporučuje mezivládní komise. „Ruská strana měla dle rozhodnutí komise obdržet peněžní dar ve výši 1,5 milionu korun, avšak vzhledem k jejímu negativnímu postoji k obnově českých válečných hrobů v Rusku navrhnul resort ministerstva obrany částku rozdělit mezi ostatní žadatele,“ uvedl Fajnor.

O milion korun více tak bude posláno na Ukrajinu, která získá tři miliony korun. Dalších 500 tisíc korun původně určených do Ruska bude převedeno na Slovensko, které tak dohromady dostane na péči o česká pietní místa 1,9 milionu korun.

„Zbývajících 100 tisíc korun, jež zmíněná komise doporučila darovat na obnovu českého válečného hrobu ve Francii, zůstává v nezměněné výši,“ dodal Fajnor.

Peníze budou podle něj výhradně použity na obnovu českých válečných hrobů a pomníků, a to zejména československých legionářů. Podle ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka, který má péči o válečné hroby ve své gesci, jde o projekty, do kterých by ministerstvo stejně v budoucnosti investovalo. 

Jednání o válečných hrobech mezi Prahou a Moskvou vázne

O vzájemném udržování válečných hrobů v Rusku a Česku jedná mezivládní komise, která se ale loni nesešla. Podle Stehlíka ruská strana zrušila svou účast den před jednáním. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová to zdůvodnila právě sporem ohledně tabulek na památníku Koněva.

Stehlík ale řekl, že poté Rusko navrhlo setkání na české ambasádě v Rusku v jiném formátu, nikoli jako mezivládní komise, ale jenom jako jednání expertů. Česká strana to odmítla. „Z našeho pohledu je míč na ruské straně,“ podotkl.

Podle Stehlíka tak v současnosti není možné některé projekty v Rusku realizovat. „Naše snahy v některých lokalitách válečné hroby obnovit se v tuto chvíli nesetkávají s pochopením, tak musíme finanční prostředky přesunout na místa, kde nám momentálně vycházejí vstříc,“ dodal.