Reprodukční číslo opět roste. Obchody prodávají papírenské zboží, dětské oblečení a obuv

Index protiepidemického systému PES se třetí den drží na 70 bodech ze sta. Opět ale vzrostlo reprodukční číslo, které dosáhlo hodnoty 0,76. I tak je však jedno z nejnižsích v Evropské unii. Od úterý nakoupí Češi v kamenných obchodech znovu papírnické zboží, dětské oblečení a obuv. Vláda na základě četných požadavků občanů rozšířila o tyto položky seznam nezbytného zboží. Prezident republiky Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Prezident republiky Miloš Zeman se nechá očkovat proti koronaviru ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Řekl to Mladé frontě Dnes. V nemocnici zůstane nejméně do čtvrtka, absolvuje v ní i celkovou preventivní prohlídku. Odpor k očkování označil za zaostalý.

Úmrtí kvůli očkování se Zeman neobává. „Mně je 76 let. Na něco umřít musím. Bylo by poněkud ironické, kdybych jako zastánce očkování na očkování zemřel. Ale já mám rád ironii, i ironii dějin. Přesto doufám, že se tak nestane,“ citoval prezidenta server iDnes.cz.

Zeman opakovaně lidi vyzval, aby se nechali očkovat. On sám chtěl původně čekat na vakcínu, u které stačí pouze jedna dávka. V současné době se používají vakcíny, které se podávají ve dvou dávkách. Později uvedl, že ho okolí přesvědčilo, aby se nechal očkovat dříve.

Nesouhlasí se svým předchůdcem Václavem Klausem, který očkování odmítá. „Nechci podezírat Václava Klause, že se chce zviditelnit. Spíš se domnívám, že jako často i v jiných případech má zde odlišný názor od mainstreamu,“ řekl Zeman. V rozhovoru poukázal na to, že očkování v minulosti „vyhubilo takové nemoci, jako je tuberkulóza, neštovice, dětská obrna a další“. „Čili mám plnou důvěru v očkování a pokládám odpor vůči očkování za poněkud zaostalý,“ dodal.

Události: Vakcína proti covidu (zdroj: ČT24)

PES je třetí den na 70 bodech

V pondělí v Česku přibylo 7590 nově nakažených covidem-19, zhruba o 1800 méně než před týdnem. Nemocí aktuálně trpí 134 481 lidí. Vzrostlo množství vyléčených, jejich počet přesáhl už tři čtvrtě milionu. Podle ministerstva zdravotnictví ale přibylo i 197 úmrtí, s koronavirem tak v Česku zemřelo 14 646 lidí.

Index protiepidemického systému PES se třetí den drží na 70 bodech ze sta. Opět ale vzrostlo reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Má hodnotu 0,76, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Reprodukční číslo se na začátku ledna dostalo na 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. V pondělí vzrostlo na 0,71, v úterý o dalších pět setin. I přesto má Česko v rámci států Evropské unie jedno z nejnižších reprodukčních čísel, lépe je na tom Irsko, Kypr a Maďarsko. Ostatní parametry, na jejichž základě se index počítá, se ale lepší. Klesl podíl hospitalizací, průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny i čtrnáctidenní průměr nákaz mezi seniory na 100 tisíc obyvatel.

Opatření proti koronaviru v Česku, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by to tak mělo zůstat, dokud se nezlepší situace v nemocnicích. Pro přechod na čtvrtý stupeň by nemělo být hospitalizováno víc než tři tisíce lidí. Počet hospitalizovaných pacientů přitom v pondělí vzrostl o více než tři stovky, aktuálně v nemocnicích leží 6666 nakažených. Intenzivní péči z nich potřebuje 1089.

Nejzasaženější zůstává Trutnovsko, kde za posledních sedm dní evidují 1094 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Chebsko s 837 případy na 100 tisíc obyvatel. V několika okresech se naopak tento údaj dostal pod 300. Například na Teplicku bylo 246, na Ústecku 259 a na Chomutovsku 258 nakažených na 100 tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Otevřela papírnictví

Od úterý mohou své zboží nabízet papírnictví, povolen je i prodej dětského oblečení a obuvi. Není omezen na specializované obchody, v ostatních ale musí být další prostor se zbožím, které podléhá vládnímu zákazu, ohrazen například páskou.

Papírnictví, zvláště umístěná v obchodních centrech, velkou návštěvnost ani tržby neočekávají. K návratu do běžného režimu by podle nich bylo třeba obnovení provozu ostatních obchodů, ale také návrat lidí z domovů do kanceláří. Ztráty kvůli nucenému uzavření sítím prodejen papírnictví nezacelil ani internetový prodej. Podle ředitele jedné z nich Milana Petra e-shop přes násobný růst tvoří jen jednotky procent prodejů uskutečněných v kamenných prodejnách.

Pro dětské oblečení v úterý v Praze do znovuotevřených obchodů vyrazili rodiče i prarodiče. Nakupovali raději více zboží pro případ, že by vláda prodej tohoto sortimentu opětovně zakázala. Fungovat znovu mohou také papírnictví, například řetězec Albert sleduje vyšší zájem o kancelářské potřeby. V hypermarketech Globus je vyšší poptávka po dětském oblečení, botách a papírenském zboží. Před prodejnami ve vybraných pražských obchodních centrech se fronty netvořily.

Otevřel i obchod s dětským a kojeneckým zbožím v Litvínově
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Do regálů se vrátilo i oblečení a obuv pro děti

Česká obuvnická a kožedělná asociace pak uvítala, že se do prodeje může vrátit alespoň dětská obuv. Přestože druhá polovina ledna bývá běžně spojena se sezonními slevami, s podstatně nižšími cenami než před Vánocemi nemohou lidé kvůli špatné situaci na trhu příliš počítat. „Chceme občany požádat, aby přišli dětem koupit kvalitní zimní obuv, a podpořili tak malé české prodejce obuvi v kamenných prodejnách,“ uvedla tajemnice asociace Vlasta Mayerová.

Zakázán zůstává maloobchodní prodej s výjimkou potravin, drogerií, lékáren, optik, galanterií nebo květinářství. Tyto obchody smějí nabízet jen nezbytné zboží.

Oponenti opatření z iniciativy Chcípl PES oznámili v úterý založení politického hnutí, jehož buňkami by se měly stát některé restaurace. Podle výkladu organizátorů by tak mohly provozy zůstat otevřené, politická jednání mají totiž z koronavirových opatření výjimku. Reagují tak na podmínky vlády pro čerpání programu Covid – gastro, v žádosti musí restauratéři uvést, že nikdy neporušili nařízení proti šíření covidu-19.

V Česku je nakažlivější mutace viru

Státní zdravotní ústav v úterý potvrdil, že se v Česku vyskytla takzvaná britská mutace viru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji a postupně mezi variantami viru převládne.

Podle Blatného může mutaci obsahovat až deset procent vzorků, které se prověřují. Vakcíny, kterými se v Česku očkuje, před ní chrání.

SZÚ o víkendu uvedl, že jeho Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění zpracovávala deset materiálů, které v testech PCR měly charakteristiku odpovídající takzvané britské mutaci. Referenční laboratoř je obdržela z Nemocnice Na Bulovce.

Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření ohlásilo Rakousko.

Covidem se nakazil rektor Univerzity Karlovy

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který byl minulý týden hospitalizován s dýchacími potížemi, má onemocnění covid-19. „Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s onemocněním covid-19,“ uvedl mluvčí univerzity Václav Hájek.

Čtyřiapadesátiletý rektor je hospitalizován od pátku 14. ledna. V čele nejstarší české vysoké školy stojí od února 2014.