První den senátního finále skončil, zájem je malý

Praha - První den letošního finále senátních voleb skončil, mnoho lidí do volebních místností nepřilákal. Hlasovat dnes přišla podle volebních komisařů v průměru méně než jedna pětina voličů. K nejvyšším patřila účast na východě Čech, naopak na Karlovarsku, Ústecku, Blanensku nebo na severní Moravě se pohybovala jen kolem deseti procent. Některé okrsky také před začátkem 2. kola měly problém sehnat dostatek lidí do volebních komisí. „Účast je slabší, chodí víc starší lidé,“ potvrdila předsedkyně jedné z jičínských volební komisí Hana Myšíková.

Jediným ústavním činitelem, který vzhledem k místu bydliště mohl letos v senátních volbách hlasovat, byl předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který letos mandát obhajuje. Soupeřem mu je na Liberecku hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). „Soupeře nikdy nepodceňuji,“ podotkl ve volební místnosti vítěz prvního kola Sobotka s tím, že odhadnout výsledek druhého kola si netroufá. „První kolo voleb něco ukázalo, ale druhé kolo může být při nízké účasti, kterou předpokládám, úplně obráceně,“ poznamenal. V prvním kole získal slušných 37 procent hlasů, Eichler o deset procent méně.

Komise mají problém se sejít v plném počtu

Oproti volbám před týdnem provází druhé kolo senátních voleb problém s obsazováním volebních komisí. Mnoho lidí se totiž omluví z nejrůznějších důvodů. Na poslední chvíli proškolit náhradníka a obsadit ho do funkce přitom není nic jednoduchého, musí se například nahlásit na zdravotní pojištění. Podle zákona ale musejí starostové dodržet počet členů volební komise takový, jaký byl v prvním kole senátních voleb.

Před týdnem nebyl problém komise naplnit díky velkému zájmu nových politických stran o komunální volby. Zájmem politiků bylo pohlídat, aby někdo hlasy nezmanipuloval v jejich neprospěch. Teď už je situace jiná a také lidí přijde méně. Zástupci volebních komisí se zároveň shodují, že spočítat tentokrát už jen hlasy z druhého kola senátních voleb by zvládli i v polovičním počtu. To ale zákon nedovoluje. Pokud by ve druhém kole ve volební místnosti klesl počet komisařů, mohl by kdokoliv napadnout zástupce radnic z maření voleb.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK