Proti zrychlenému projednání covid pasů byla většina opozice, měly by zjednodušit cestování

Události: Poslanci jednali o covid pasech (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve středu odmítla schvalovat vládní předlohu o vydávání takzvaných covidových certifikátů navzdory naléhání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) zrychleně ve stavu legislativní nouze. Podle většiny opozice je novela nadbytečná, část poslanců v čele s SPD ji zcela odmítá. Na základě hlasování se tak mimořádná schůze k předloze nekonala. Opozičním politikům vadilo mimo jiné to, že by lidé museli sdílet svá osobní a zdravotní data.

Podle ministerstva zdravotnictví je uzákonění vydávání certifikátů nezbytné kvůli evropskému nařízení o zavedení Digitálního zeleného certifikátu, který má usnadnit cestování mezi členskými státy.

Pro projednání předlohy ve stavu legislativní nouze hlasovalo 58 poslanců ANO a ČSSD ze 135 přítomných zákonodárců. Verdikt znamenal, že se mimořádná schůze k předloze nekonala. Sněmovna by novelu vzhledem k zákonným lhůtám nemohla začít projednávat ani standardně v úvodním kole.

Vojtěch uvedl, že nyní se certifikáty o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo prodělaném onemocnění vydávají na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Varoval, že soud by je mohl zrušit: „Nemohu tady zaručit, že systém, jak je nastaven, bude bez zákonné opory dlouhodobě fungovat.“

Opozičním politikům vadilo mimo jiné poskytování dalších osobních dat státu. „Občan má už nyní právo na výpis ze zdravotnické dokumentace,“ poznamenal Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle Martina Kupky (ODS) lze využít například zákon o právu občana na digitální služby a změnou vyhlášky vydávat certifikáty na místech Czechpoint. 

EU versus ČR

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) připomněl, že Unie chce dokumentem zjednodušit cestování, proto prošel v Bruselu návrh hladce narozdíl od české sněmovny. „Je to nařízení Evropské unie, to prostě platí. Zadruhé stát informace má a není žádný důvod, aby je nevydával. Vláda trochu hřeší na to, že zákonem se mají především věci zakazovat. Vláda má normálně plnit svoje povinosti, když k tomu nástroje má, a já si myslím, že je to čistě v její kompetenci, toto zařídit.“

Poslanec Jiří Mašek (ANO) souhlasí s Vondrou v tom, že covid pas je vstupenkou pro cestování po Evropě. Chápe ale, že ministerstvo chce mít dokument ošetřený zákonem. „Jsou to ctilivá data, dnes už je většina z nich dostupná, nicméně to bylo na základě mimořádných opatření vlády a ministerstva, tady z toho pramení obava, pocit hry na jistotu toho ministerstva, že by to mělo rádo v zákoně,“ řekl.

Na omezení práv a svobod upozornil místopředseda sněmovního výboru Jiří Kobza (SPD). „Nám jde především o to, aby lidé mohli cestovat, aby ti, kdo se nechtějí očkovat, se necítili jako druhořadí občané, aby byla zachována ta dobrovolnost a svoboda se rozhodnout,“ dodal Kobza.

UK: Evropský parlament schválil covid pasy, v českém parlamentu neprošly (zdroj: ČT24)