Křížem krážem Evropou, ale kudy a jak? Pro cestování platí různá pravidla, pomoci mají covid pasy

90’ ČT24 - Léto 2021 – podmínky cestování (zdroj: ČT24)

Do zahraničí během letní sezony vyrazí na dovolenou každoročně na 4,5 milionu Čechů. Cestování ale značně komplikují současná opatření. Na vině jsou často i nepřesné informace státních institucí. Pro různé země navíc platí různá pravidla. Regule objasňovali hosté Devadesátky ČT24.

Povinnosti při návratu z dovolené se liší podle toho, v jaké zemi člověk pobýval. Země označené tmavě červenou barvou – například Británie, Egypt či Černá Hora – mají pravidla nejpřísnější. Češi před návratem potřebují negativní test a po dalších pěti dnech musí podstoupit PCR test, do té doby platí povinná izolace. Dva týdny po návratu musí také nosit mimo domov respirátor.

Většina destinací oblíbených mezi Čechy – kupříkladu Chorvatsko, Řecko či Španělsko – spadá mezi země červené – s vysokým rizikem nákazy. Ti, kteří se vrací hromadnou dopravou, potřebují ještě před návratem absolvovat test na koronavirus.

Po příjezdu do Česka pak musí lidé do pěti dní absolvovat PCR test. Dokud nemají potvrzený negativní výsledek, musí zůstat v izolaci. Studenti a zaměstnanci by navíc měli výsledek testu předložit zaměstnavateli nebo škole. Lidé mají v červnu zdarma nárok na dva PCR a čtyři antigenní testy, další si musí platit. Ministerstvo zdravotnictví od úterý snížilo jejich ceny – PCR stojí maximálně 814 korun, antigenní 201. A po návratu platí také dva týdny s respirátorem.

Průvodkyně v Chorvatsku Renata Rakušić věří, že se lidé nemají čeho bát. „Situace v Chorvatsku je opravdu dobrá,“ zdůvodňuje. Například roušky musí lidé nasadit pouze v obchodech, restaurace či kavárny jsou otevřené. Na hranicích se podle Rakušić může stát, že cestující budou muset ukázat potvrzení o ubytování a testu, očkování či prodělané nemoci.

Delegátka působící na řeckém Rhodosu Petra Cimermanová doporučuje v případě Řecka zamířit raději na ostrovy, kde je méně případů než na pevnině. Doporučuje také mít chytrý telefon kvůli vyplnění elektronického příjezdového formuláře při návratu do Česka. „My jako třetí strana klientům nemůžeme úplně pomoci. Je to jejich povinnost, aby příletový formulář vyplnili,“ vysvětluje s tím, že formulář lze připravit před dovolenou a vytisknout.

Velká část Evropy je zabarvená do oranžova. V těchto případech je při návratu veřejnou dopravou cestující povinnen před cestou podstoupit antigenní nebo PCR test, v případě cesty zpět individuálním způsobem není třeba disponovat testem dopředu, ale je povinnost podstoupit antigenní nebo PCR test nejpozději pátý den po příjezdu do tuzemska, uvádí ministerstvo zahraničí. Pro všechny platí povinnost nosit po dobu dvou týdnů mimo domov respirátor. Lidé při cestě ze zemí z oranžové skupiny a rizikovějších také musí pamatovat na příjezdový formulář.

Očkovaní lidé test při cestě z některých států nepotřebují – to platí třeba pro cesty z okolních zemí. Zcela bez omezení jsou cesty z Islandu, Vatikánu a San Marina, které jsou nyní označené zelenou barvou.

Události: Pravidla pro cestování (zdroj: ČT24)

Základní informace o cestách do zahraničí poskytují tři weby – ministerstva zdravotnictví, vnitra a zahraničí. Ne všude jsou ale informace kompletní. Asociaci cestovních kanceláří se navíc nelíbí ani zařazení některých zemí do rizikových kategorií. „Lidé vidí, že jsou do různých barev rizika zaznamenány i země, které vlastně žádné riziko nemají nebo ho mají stejně jako Česká republika velmi nízké,“ podotýká Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Covid pasy mají přinést zjednodušení

Cestování by podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové mohly kromě očkování výrazně zjednodušit také covid pasy, které se mají vydávat od července. Sněmovna bude o jejich zavedení debatovat ve středu. Ředitel konzulárního odboru na ministerstvu zahraničí Pavel Pitel si od covid pasu slibuje velké uvolnění. „Určitě to způsobí návrat nějakého normálu, alespoň uvnitř Evropské unie. V dalších týdnech a měsících pak i navenek,“ věří.

Podotýká, že země usilují o bezpečné cestování. „Evropský covidový pas přinese obrovský upgrade ve smyslu zabezpečení. Máme tu zprávy o poměrně rozsáhlém padělání výsledků testů a očkovacích certifikátů. Jednotný evropský systém pochybnost odstraní a umožní státům s lehčím srdcem se otevírat turistům ze zahraničí,“ je přesvědčen.

Právě kvůli nesrovnalostem kolem testů po příletu z dovolené se cizinecká policie nadále zabývá sobotním zadržením většiny z dvou set padesáti lidí, kteří se vraceli z Tuniska. Někteří podle policistů měli falešná potvrzení o bezinfekčnosti, část navíc přiznala, že odběr nepodstoupili vůbec. Kolik takových lidí bylo nebo s jakou cestovkou letěli, policie říct nechce. Cestovní kanceláře Fischer, Exim Tours, Blue Style či Fantasy Travel trvají na tom, že navrátilci měli platné testy.

„Zdá se, že zásah cizinecké policie nebyl úplně adekvátní k situaci. To poškodilo ty klienty, kteří přistáli a museli trávit několik hodin na letišti, ačkoliv se vůbec ničím neprovinili,“ domnívá se Papež.

Události: Sněmovna projedná covid pasy (zdroj: ČT24)

Zadrženým se omluvil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), zastal se ale policistů: „Je evidentní, že postup policie byl minimálně v části certifikátů oprávněný, protože se ukázalo, že ti lidé na testech nebyli. Nebyly to jednotky, bylo to více lidí,“ zdůraznil.

Cizinecká policie bude situaci dál prošetřovat, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by ale měla být v podobných případech nadále striktní.