Část policistů odmítne od 4. do 8. listopadu pokutovat. Na protest

Protest části policistů proti nedostatku členů sboru se odehraje od 4. do 8. listopadu. Stávkovat ze zákona sice nesmí, ale postoj vyjádří tím, že v terénu některé pokuty nebudou ukládat a občanům chtějí důvod protestu vysvětlovat. Lidé také v případech, kdy nikdo není v nebezpečí, mohou na hlídku čekat velmi dlouho, upozornil místopředseda odborové organizace bezpečnostních sborů Martin Červenka. Další projevy protestu by se měly upřesnit po víkendu, dodal.

„Pokud to zákon umožní, budeme přestupky řešit domluvou, a místo vypisování pokutového bloku budeme lidem vysvětlovat, že policie v základních činnostech padne, že je nebude schopna vykonávat,“ nastínil Červenka. Kolik strážců zákona se do akce zapojí, zatím není jasné. Podle Červenky podporu akci už vyjadřují tisíce z nich z celé republiky. V Česku jich celkem slouží přes 40 tisíc.

Dalším projevem protestu může být dlouhé čekání na hlídku v případech, kdy nejde o ohrožení zdraví. Například někdo oznámí vykradenou garáž, k níž přijede hlídka. Ta samá dostane oznámení o jiné krádeži, k níž ale dorazí až poté, až precizně vyšetří tu první.

„Stává se, že když policista přijíždí na místo, už mu volají, že jinde se stalo něco jiného, ať to tam rychle vyřídí a jede dál. On práci udělá, ale při tom chvatu může něco přehlédnout, protože je tlačen do toho, aby letěl z místa na místo. Toto už nechceme, chceme to dělat poctivě, jde nám o dopadení pachatele, ne abychom toho zaevidovali co nejvíc. My jsme tuto situaci nezavinili,“ dodal Červenka.

Na webu Červenka uvedl a popsal například to, kolik různých druhů institucí se na policii obrací, přičemž příslušníci sboru jsou podle něj přetížení. Přidal předpokládané a skutečné stavy policistů v některých městech k 1. září letošního roku. Například na oddělení v Písku by podle něj mělo sloužit 41 členů, ve skutečnosti jich je osmadvacet a od března příštího roku by měl jejich počet klesnout na dvaadvacet. V českokrumlovském oddělení je v plánu 31, ve skutečnosti jich je osmnáct. Ve Strakonicích slouží třicet policistů, ale v plánu je 42, upozornil.

Na nadcházející protesty tento týden upozornil web Seznam Zprávy. „Je vždy na uvážení policisty, k jakému druhu sankce přistoupí, případně jakou výši pokuty zvolí s přihlédnutím zejména k okolnostem spáchaného přestupku. Pohybují-li se policisté v tomto rámci a zákon tento způsob řešení umožňuje, je domluva zcela standardní možností, kterou lze při řešení přestupku zvolit,“ řekl portálu k chystaným protestům mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.