Pro část voličů v zahraničí začíná hlasování o české sněmovně už ve čtvrtek

Události: Češi v zahraničí už volí (zdroj: ČT24)

Volby do Poslanecké sněmovny začnou kvůli časovému posunu ve čtvrtek na americkém kontinentu. Jako první budou mít možnost volit Češi na zastupitelských úřadech v Brazílii a Argentině, a to od 19:00 SELČ. O hodinu později se začne volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady. Ve čtvrtek se možnost hlasování otevírá také na některých místech v tuzemsku. Komise s přenosnou volební urnou třeba přijela do odlehčovací služby českobudějovického domova seniorů Máj.

Volební místnosti v Americe budou otevřeny ve čtvrtek od 14:00 do 21:00 hodin místního času a ve stejném časovém rozmezí ještě v pátek osmého října. Ve zbytku světa se bude hlasovat stejně jako v tuzemsku. Celkem bude otevřeno podle ministerstva zahraničí 111 volebních míst, většinou na českých velvyslanectvích a konzulátech. Hlasovat bude moci mimo jiné na 120 českých vojáků, kteří působí v rámci mezinárodních misí v Mali. Češi v cizině si budou vybírat z kandidátů, kteří se do voleb přihlásili v Ústeckém kraji.

Možnost ovlivnit složení dolní komory budou mít čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu i rekreaci. K volbám v zahraničí se mohli zapsat do voličských seznamů nebo hlasovat s voličským průkazem. Při minulých sněmovních volbách 2017 se jich zapsalo zhruba 15 tisíc, přišlo 10 527 z nich, tedy sedmdesát procent.

Ve čtvrtek mezi 8:00 a 22:00 mohou volit také někteří lidé v Česku. A to ti v pobytových zařízeních typu léčebny dlouhodobě nemocných nebo domovů seniorů, které byly uzavřeny krajskou hygienickou stanicí kvůli výskytu koronaviru. Hlas mohou odevzdat případně také v pátek mezi 8:00 a 18:00.

V karanténě odlehčovací služby českobudějovického domova seniorů Máj volili tři klienti, řekla staniční sestra Pavlína Nováková. Hlas odevzali i čtyři členové personálu, kteří měli také možnost volit dříve. Na Vysočině je kvůli covidu zavřené jedno oddělení psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Pacienti, kteří se chtějí zúčastnit voleb, budou hlasovat v pátek do přenosné volební schránky.

Hlasování z auta ve středu využilo šestnáct set lidí v karanténě

Ostatní voliči v karanténě měli možnost hlasovat ve středu na 82 drive-in stanovištích. Využilo toho 1601 lidí. Další mají možnost si na pátek a sobotu objednat zvláštní volební komisi domů. Čas na objednání na telefonních číslech, která zveřejnily krajské úřady, mají ovšem jen do čtvrtečních 20:00.

Největší zájem o hlasování z auta byl v Praze, naopak nejmenší v Karlovarském kraji. Odevzdané hlasy, se začnou sčítat v sobotu odpoledne po skončení voleb a uzavření volebních místností v celém Česku.

Drive-in stanoviště byla nejčastěji na parkovištích nebo v areálech státních institucí. Odevzdávat hlasy mohli dotyční od 08:00 do 17:00.