Případ reklamní větve kauzy Čapí hnízdo pokračuje. Policie podle státního zastupitelství pochybila

Policie pochybila v rámci prověřování reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, odložení případu není pravomocné. V tiskové zprávě to uvedlo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které v případu vykonává dohled. Kriminalisté podle pražských žalobců nesprávně určili okruh poškozených a jejich pochybení nenapravil ani dozorující státní zástupce z pražského městského státního zastupitelství. Vrchní státní zastupitelství proto nařídilo nápravu. Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala pro ČT upřesnil, že pochybení spočívá v nesprávném rozeslání usnesení o odložení případu. V této větvi kauzy se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo.

„Ve věci podezření ze spáchání daňového deliktu v souvislosti s poskytováním reklamy společností Farma Čapí hnízdo (…) bylo v počáteční fázi dohledu zjištěno pochybení policejního orgánu, které státní zástupce vykonávající dozor nenapravil. Jedná se o nesprávné určení okruhu poškozených subjektů, proto byl vydán pokyn Městskému státnímu zastupitelství v Praze ke zjednání nápravy,“ uvedla v tiskové zprávě státní zástupkyně Kateřina Weissová s tím že odložení věci není pravomocné.

„O případné stížnosti poškozených bude rozhodovat Městské státní zastupitelství v Praze. Vrchní státní zastupitelství v Praze ve věci bude nadále vykonávat dohled,“ dodala státní zástupkyně.

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, které kauzu dozoruje, pro ČT potvrdil, že obdrželi pokyn od vrchního státního zastupitelství. „Nyní se jím pražské městské státní zastupitelství bude zabývat. Jak vyplývá z tiskové zprávy, jedná se o pokyn, který směruje k odstranění vady spočívající v chybném, respektive nedostatečném způsobu rozeslání/doručení usnesení o odložení věci,“ sdělil ČT Cimbala.

Kauza se týká podezření na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. O odložení případu policií informovalo městské státní zastupitelství letos v červnu a dozorující státní zástupce pak její rozhodnutí potvrdil. Vrchní státní zastupitelství si následně vyžádalo k dohledu jak policejní, tak i dozorový spis.