Policie odložila případ údajných daňových úniků v reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo

Případ údajných daňových úniků u reklamy na Čapím hnízdě policie odložila. Jejím krokem se ještě bude zabývat státní zástupce. Vyšetřovatelé se věnovali tomu, zda byla řádně zdaněna reklama z let 2010 až 2013 za necelých 280 milionů korun. Termín na prověřování případu měla policie několikrát prodloužený.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala uvedl, že policie oznámila žalobcům v pátek, že odložila vyšetřování kauzy reklamy na Čapím hnízdě. „Předložené usnesení bylo zaevidováno a nyní se jím bude zabývat dozorový státní zástupce, který věc z úřední povinnosti prostuduje,“ dodal. Podotkl, že může policejní usnesení akceptovat, ale také zrušit.

„Do doby skončení přezkumu věci ze strany dozorového státního zástupce není možné k věci podat žádné další bližší informace,“ dodal mluvčí.

Možné daňové delikty v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo poprvé zmínil už v roce 2014 německý finanční úřad, který měl pochybnosti o platbách za údajnou reklamu německé pobočky Agrofertu u olbramovické farmy. Své podezření Němci tehdy podle portálu Echo24.cz předali oficiálně českým kolegům z finanční správy. Že se reklamou zabývá česká policie, uvedl web Neovlivni.cz v roce 2019.

Konkrétně měli kriminalisté podle dřívějších informací serveru iRozhlas.cz podezření, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a společnosti Agrofert snížit si daně. Podezřením na daňový únik se kriminalisté začali zabývat při vyšetřování možného dotačního podvodu, ze kterého jsou obžalováni bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Farma Čapí hnízdo patří do holdingu Agrofert, který je v současnosti ve svěřenských fondech předsedy ANO Andreje Babiše. Ten dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Pochybení kolem reklamy na Čapím hnízdě vylučuje i holding Agrofert.

V dotační větvi začne v září soud

V dotační větvi kauzy je podstatou případu to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch Babiše a Nagyovou obžaloval v březnu. Případem se začne v září zabývat Městský soud v Praze. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Podle serveru Seznam Zprávy žalobce navrhuje Babišovi i Nagyové tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Pro Babiše pak navíc žádá peněžitý trest ve výši deset milionů korun a pro Nagyovou peněžitý trest 500 tisíc korun.