Prezident bude moci od pondělí omezeně přijímat návštěvy, přesune se na standardní oddělení

Prezident Miloš Zeman bude moci od pondělí 15. listopadu moci v omezeném režimu přijímat návštěvy. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) bude přeložen z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, oznámil jeho mluvčí. Ve středu hlava státu podepsala pověřovací listiny pro čtyři české velvyslance a souhlas s působením v České republice pro čtyři zahraniční velvyslance.

Miloš Zeman byl 4. listopadu přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj, konkrétně na rehabilitační oddělení. Rehabilitační lůžka jsou lůžka akutní, vztahoval se na ně tedy zákaz návštěv, který ÚVN oznámila o den dříve kvůli koronavirové epidemii. 

Prezident se ale v pondělí 15. listopadu přesune na oddělení dlouhodobé péče, kde jsou návštěvy za striktních dodržení protiepidemických opatření možné, jak upřesnila mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Dodala také, že důvodem jeho přesunu je právě umožnění návštěv.  

S kandidátem na nového premiéra Petrem Fialou (ODS) proto v sobotu Zeman jednal videokonferenčně, s dosluhujícím předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) hovořil v pátek po telefonu. Později ho pověřil jednáním o sestavení vlády. 

Ve středu se prezident zabýval velvyslanci

Prezident republiky také ve středu podepsal souhlas s působením nových velvyslanců Peru, Brazílie, Nového Zélandu a Dominikánské republiky v Česku. Zároveň jmenoval čtyři nové velvyslance v zahraničí. 

Podepsal pověřovací listiny pro jmenování velvylanců Karla Urbana do Albánie, velvyslance Zdeňka Krejčího do Středoafrické republiky, Kamerunu a Rovníkové Guiney, velvyslance Jaroslava Ludvu do Severní Makedonie a velvyslance Jaroslava Sira do Kataru. 

Zeman současně podepsal také odvolací listiny pro velvyslance Jaroslava Ludvu z Albánie, velvyslance Jaroslava Sira ze Středoafrické republiky, velvyslance Pavla Mikeše z Kamerunu, velvyslance Marka Skolila z Rovníkové Guiney, velvyslance Miroslava Tomana ze Severní Makedonie a velvyslance Martina Dvořáka z Kataru.

Podle konzilia bude Zeman v nemocnici ještě několik týdnů

Lékařské konzilium minulý týden uvedlo, že Zeman se stále nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem a určit prognózu jeho zdravotního stavu je obtížné. Bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo „obtížně léčebně ovlivnitelné“. Nezbytná je podle konzilia také spolupráce pacienta.

Psychiatr Martin Anders, který je členem konzilia posuzujícího prezidentovo zdraví, ve středu uvedl, že je v kontaktu s ošetřující lékařkou hlavy státu. Upřesnil, že k léčbě poskytl drobná doporučení a sám by postupoval velmi podobně v případě, že by byl prezident jeho pacientem. 

„ÚVN chtěla mít jistotu, že dělá všechno pro to, aby to dopadlo dobře, což chápu. Myslím, že zdravotní stav si to opravdu zasluhoval. Resultovalo z toho nějaké drobné doporučení, ale jinak si myslím, že kolegové postupují naprosto správně,“ dodal.  Člen konzilia Pavel Pafko uvedl, že podle jeho informací by měl být prezident hospitalizovaný ještě několik týdnů.  

V konziliu vedeném bývalým rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou, který je lékařskou specializací biochemik, jsou zástupci různých medicínských odborností od neurologů, specialistů na činnost jater, transplantace orgánů po rehabilitační lékaře a chirurgy.