Zeman pověřil Fialu jednáním o sestavení vlády

Prezident Miloš Zeman pověřil v úterý předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. V tiskové zprávě o tom informoval Pražský hrad. Koalice SPOLU, jíž šéf ODS do voleb vedl jako lídr, podepsala v pondělí koaliční smlouvu s Piráty a Starosty. Nyní Fiala oznámil, že pověření k sestavení kabinetu přijal. V následujících dnech chce pokračovat v jednáních o definitivní podobě vlády.

Zeman Fialu pověřil, aby jednal se zástupci ostatních sněmovních stran o složení vlády. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů oznámily už bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb, že chtějí vytvořit vládu, dohodu na programu a koaliční smlouvě nalezly strany minulý týden.

„Očekávám, že mě budete informovat o výsledcích vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu,“ uvedl Zeman na Fialovu adresu v tiskové zprávě.

Fiala prezidentské pověření okomentoval na svém twitterovém účtu, kde také potvrdil, že nabídku přijímá.  

Zeman je stále v nemocnici, dělá vše pro to, aby vláda vznikla

Zeman se od říjnových sněmovních voleb léčí v Ústřední vojenské nemocnici. Po přeložení z jednotky intenzivní péče na standardní lůžkové oddělení minulý týden řekl, že ze své strany udělá vše pro to, aby vznikla co nejrychleji vláda. Uvedl také, že se jmenováním Fialy předsedou vlády nebude problém mimo jiné proto, že nynější premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že o jmenování nestojí, protože s ním ostatní strany nechtějí jednat.

S šéfem občanské demokracie prezident hovořil už o víkendu prostřednictvím videokonference. Podle Fialy po ustavující schůzi sněmovny přijme demisi nynější vlády ANO a ČSSD. Fiala se pak se Zemanem znovu spojí a prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu.

Pověření prezidentem k sestavení kabinetu je v Česku zvykem nad rámec ústavy, ústava počítá až se jmenováním předsedy vlády po konci vyjednávání o vládě. Mezikrok pověření se využívá proto, že po jmenování premiéra začíná běžet třicetidenní lhůta, dokdy musí kabinet žádat sněmovnu o důvěru – méně formální pověření tuto lhůtu prodlužuje, a otevírá větší možnosti pro jednání o programu a personáliích.