Právník Halbich má dostat odměnu 16,8 milionu ve sporu o Lidový dům. Potvrdil to odvolací soud

Právník Václav Halbich má dostat 16,8 milionu korun za práci pro ČSSD ve sporu o Lidový dům. Městský soud v Praze zamítl odvolání švýcarské firmy H-Holding AG, která si na část peněz dělala nárok. Pro Českou televizi to uvedl advokát Halbicha Emanuel Fuchs. Firma může proti rozhodnutí podat ještě dovolání. Sociální demokracie peníze před dvaceti lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží. Následoval mnohaletý spor.

„Městský soud v Praze zamítl odvolání H-Holding proti rozhodnutí, že se má Halbichovi vyplatit 16,8 milionu,“ uvedl pro ČT Fuchs. Švýcarská firma společně s firmou Alba podala proti rozhodnutí také ústavní stížnost. Ústavní soud ji ale minulý rok zamítl. „H-Holding v případu figuruje jako jeden ze subjektů, který vznesl nárok na část uschovaných peněz,“ uvedl Fuchs.

O vyplacení 16,8 milionu korun rozhodl loni na začátku léta Nejvyšší soud (NS) na základě Halbichovy žaloby. Ta mířila na ČSSD, ale také na společnost Alba, které v minulosti postoupil svou pohledávku vůči ČSSD zesnulý advokát Zdeněk Altner. Pohledávky vůči ČSSD dal Altner do zástavy také H-Holdingu.

Právě Altner podepsal s ČSSD smlouvu o zastupování ve sporu o stranické sídlo. Halbich tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za odvedenou práci nedostal zaplaceno.

U pražských soudů Halbich dlouho nemohl dosáhnout úspěchu. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace. Někdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner.

V roce 2009 se Halbicha zastal Ústavní soud (ÚS). Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze však právníkovi ani poté nevyhověly. Jejich rozhodnutí zvrátil až Nejvyšší soud, který loni předešlé rozsudky zrušil a rozhodl tak, že místo společnosti Alba dal sám souhlas s vydáním peněz z úschovy Halbichovi. V úschově podle všeho i poté zůstávalo dalších asi 16,8 milionu korun, na které uplatňují nárok dědicové zemřelého advokáta Hájka.

Alba a švýcarská společnost H-Holding AG se následně obrátily na Ústavní soud. Ve stížnosti uvedly, že Nejvyšší soud správně neinterpretoval dřívější nález ÚS a nezohlednil výsledky doplněného dokazování. Ústavní soudci ale ponechali verdikt Nejvyššího soudu beze změn.

Altner od sociálních demokratů žádal další stamiliony korun. Obvodní soud Altnerovi přiznal za jeho služby 18,5 milionu korun a také smluvní pokutu 318 milionů, rozsudek však Nejvyšší soud zrušil. V rozhodnutí uvedl, že smluvní ujednání o odměně pro Altnera za právní služby nebylo dostatečně určité. Není podle něj také jasné, co konkrétně advokát pro stranu vykonal. Altner již zemřel, odměny se nyní domáhají jeho potomci Patrik a Veronika.