Praktici chtějí po státu přesnější manuál ke koronaviru. Žádají také ochranné pomůcky

Události: Lékaři volají po přesnějších informacích od státu (zdroj: ČT24)

Roušky pro praktické lékaře se pokusí ministerstvo zdravotnictví zajistit. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) jedná s dodavateli, mohly by být k dispozici v řádu týdnů, oznámil na tiskové konferenci. Praktičtí lékaři dopoledne na svém pražském sněmu vyjádřili obavu z toho, že nebudou mít ochranných prostředků dostatek, když na trhu nyní nejsou. Lékaři bez roušek by se mohli stát přenašeči.

„Je to problém v celé Evropě. Komunikujeme s dodavateli, jsme schopni to vyřešit v řádu týdnů. Nejspíš bychom je zajistili v jiných zemích,“ uvedl ministr. Riziko pro praktické lékaře podle něj není tak zásadní. Respirátory a roušky chce pro praktické lékaře nakoupit také Ústecký kraj.

Kvůli rouškám, které mají nosit nemocní, a respirátorům vhodným pro nenakažené se na hlavní hygieničku obrátila i Česká lékařská komora. Chce vědět, kde si mají lékaři ochranné prostředky pořídit.

„K dnešnímu dni jsou zásoby respirátorů v lékárnách napříč Českem většinou nulové, některé lékárny mají minimální množství. Stejná situace je i u standardních roušek, které jsou vhodné pouze pro nemocné a nakažené, aby infekci dále nešířili,“ upozornila Česká lékárnická komora. Roušky ani respirátory podle ní nejde ani objednat u standardních dodavatelů.

Lékaři chtějí přesné informace

Nyní jsou podle ministra roušky a respirátory v zásobách Správy státních hmotných rezerv, využily by se ale až v krizovém stavu, který zatím nenastal. Podle dřívějšího vyjádření předsedy správy Pavla Švagra jsou ve skladech desetitisíce kusů roušek s vyšší ochranou, ochranných brýlí, rukavic a ochranných oděvů a desítky bioboxů na případnou přepravu nakažených.

Lékaři také chtějí po ministerstvu zdravotnictví co nejpřesnější manuály, podle kterých mohou postupovat. „Od ministerstva žádáme, aby ty pokyny byly naprosto přesné, ať už budou jakékoliv, a my jsme připraveni je respektovat,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Praktičtí lékaři hlavně vyzývají nemocné, kteří pobývali v severoitalských regionech Lombardie, Benátsko, Piemont a Emilia Romagna, aby v případě, že mají chřipkové příznaky, nechodili do ordinace. Mají lékaři zavolat a dohodnout další postup. Po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí jim může být nařízena dvoutýdenní domácí karanténa.

Nemocnice jsou zásobeny dobře, říkají ředitelé

Podle zástupců nemocnic jsou počty ochranných pomůcek, které mají v současnosti k dispozici, dostatečné. Jejich zařízení jsou na možný příchod nového koronaviru do Česka připraveny adekvátně.

„My máme v současné době více než 100 tisíc ochranných roušek, máme dostatek respirátorů FFP3, dneska (v pátek) jsme objednali dalších 10 tisíc kusů, takže si myslím, že jsme zásobeni poměrně dobře,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička.

Události, komentáře: Přípravy na příchod koronaviru (zdroj: ČT24)

„Jsme na tom podobně, máme zásoby na několik měsíců, takže můžu říci, že pokud by nenastal nějaký dramatický výpadek výroby, o čemž jsme byli ujištěni, že nenastane, tak si troufám říct, že jsme připraveni,“ doplnil ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl.