Poptávku po řemeslnících zvyšují investice do energeticky úsporných opatření

Události: Poptávka po řemeslnících převyšuje nabídku (zdroj: ČT24)

Poptávka po řemeslnících stále převyšuje nabídku. Důvodem je vedle jejich dlouhodobého nedostatku i vyšší zájem o investice do energeticky úsporných opatření. Kalendáře zakázek jsou tak plné na několik měsíců dopředu.

Podle poptávky na internetových portálech se zvýšil zájem o klempíře nebo pokrývače asi o čtvrtinu. Žádaní jsou také malíři nebo obkladači.

„Pětasedmdesát procent dodavatelů nebo řemeslníků nemá vůbec žádný problém si najít zakázky. Je dobré neotálet s poptávkou a hledat řemeslníka i klidně několik měsíců dopředu,“ okomentoval manažer servisních týmů z ePoptávka.cz Michal Boudník.

Poptávka po řemeslnících
Zdroj: Průzkum portálu ePoptávka.cz / ČT24

To platí především při poptávce po úsporných opatřeních, jako jsou izolace nebo instalace fotovoltaiky. V poslední zimní sezoně se zájem zvýšil meziročně až o tři čtvrtiny. I proto poptávkové portály i sami řemeslníci doporučují shánět firmu už nyní.

Zákazníci se teď také snaží šetřit. Podle řemeslníků volí kompromis mezi kvalitou a cenou. Mnohdy tak chtějí levnější materiály nebo levnější stavby. „Citlivost na cenu v posledních letech jde opravdu nahoru. Klienti se na to více zaměřují a hledají právě úspory i ve výběru z více firem,“ uvedl Boudník.