Policie začne nepřetržitě hlídat ukrajinskou ambasádu, v noci ji někdo polil barvou

Česká policie začne nepřetržitě střežit ukrajinské velvyslanectví v Praze. Oznámila to poté, co kdosi polil jeho plot červenou barvou. Po pachateli policisté pátrají, zveřejnili záběry jeho činu. Ze sdělení policie vyplývá, že ukrajinskou ambasádu – na rozdíl od bedlivě střežené ruské – sice hlídá, nikoli však nepřetržitě.

Mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že je ukrajinská ambasáda od začátku války považována za rizikový objekt, dosud se však u ní vyskytlo minimum bezpečnostních incidentů. Od února se bezpečnostní opatření v okolí velvyslanectví několikrát měnila.

Znovu se mění nyní, kvůli incidentu z noci na středu. „Mohu potvrdit, že neznámý pachatel polil oplocení domu v ulici Charlese de Gaulla v Bubenči v Praze 6 červenou barvou. Zjišťujeme, kdo to mohl být,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Policie má záznam potřísnění ambasády. Zveřejnila ho a požádala veřejnost o pomoc s pátráním. Člověk, který barvu vylil, je podezřelý ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Poničil plot, informační cedule a schody.

Policie bude nadále střežit ukrajinské velvyslanectví bedlivěji. „V reakci na incident, ke kterému došlo v noci na dnešek (středu), přijala Policie ČR adekvátní opatření, které spočívá v nepřetržitém fyzickém střežení objektu,“ ozřejmila Rendlová.

Zakopnutí před ruskou ambasádou

Potřísněno červenou barvou bylo v minulosti i ruské velvyslanectví. Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, postříkali ho demonstranti barvou symbolizující krev. Při dalších protestech proti ruské agresi se rudá barva objevila i na schodech před ambasádou. Aktivisté vyzývali k akci nazvané Krvavý měsíc, během něhož měli lidé pěti litry umělé krve polít jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě a upozornit tak na oběti války na Ukrajině.

Policie v souvislosti s obarvením ruské ambasády odvedla k podání vysvětlení aktivistu Davida Šteffela. Ten policistům na služebně sdělil, že při vycházce s kbelíkem červené barvy v blízkosti velvyslanectví nešťastně zakopl, čímž se barva vylila. Od té doby hlídá policie nepřetržitě ambasádu i další budovy Ruské federace.