Policie v Česku teroristický útok nečeká. V Rakousku si Češi mají dát pozor

Události: Hrozba terorismu v Česku (zdroj: ČT24)

Česká policie aktuálně nemá informaci o žádné konkrétní teroristické hrozbě na území tuzemska. Kvůli bezpečnostní situaci ve světě už ale platí několik let zvýšená pohotovost. Ministerstvo zahraničí v reakci na zmařený pokus o útok ve Vídni doporučuje Čechům v Rakousku dbát zvýšené opatrnosti hlavně na frekventovaných místech.

Ve Vídni plánoval útočit radikalizovaný mladík, který chtěl odpálit výbušninu na koncertě americké zpěvačky Taylor Swiftové. Podařilo se zabránit tragédii, ale situace je nadále vážná, uvedl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. České ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům v Rakousku sledovat místní zpravodajství, respektovat pokyny bezpečnostních složek a dbát zvýšené opatrnosti zejména na frekventovaných místech. V případě potřeby konzulární asistence se mají čeští občané obracet na velvyslanectví Česka ve Vídni.

Policisté v Česku aktuálně věnují mimořádnou pozornost festivalu Prague Pride. Jejich slovenští kolegové totiž odhalili skupinu, která plánovala útok na obdobnou akci v Bratislavě. Jejím členem byl podle Deníku N i nezletilý český občan.

Na sobotní pochod Prague Pride Prahou přijedou policejní posily z dalších tří krajů. „Jako novinku tam budeme mít specialisty na ochranu měkkých cílů, nicméně konkrétnější být nemohu vzhledem k taktice,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Na pochod bude dohlížet vrtulník a na místě bude i zásahová jednotka. „Návštěvnictvo by to nemělo poznat, ale můžou se cítit v bezpečí,“ řekla k posílené bezpečnosti programová ředitelka Prague Pride Veronika Dočkalová.

Další posílení bezpečnosti

Standardní kontroly příchozích včetně prohlídky zavazadel provázejí už od začátku olympijský festival v Mostě, nepočítá se ale se zvýšeným ohrožením. „Situaci samozřejmě monitorujeme a jsme připraveni posílit bezpečnostní opatření,“ řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Možná rizika vyhodnocují i organizátoři festivalu Brutal Assault ve východočeské pevnosti Josefov. Bezpečnost zajišťuje několik set pracovníků. „Samozřejmě je to velmi citlivá záležitost, nicméně v rámci vnitřní metodiky a vnitřních směrnic jsme připraveni na tyto mimořádné situace, kdy máme několikakódový systém varovných hlášení,“ popsal bezpečnostní koordinátor festivalu Tomáš Karlík.

Varování návštěvníci uvidí na obrazovkách nebo v mobilních aplikacích a festival má nově i vlastní krizový plán, včetně připravených scénářů pro evakuaci celého areálu.