Argentinský prezident zřídil jednotku, která má pomocí AI předvídat zločiny

Argentinské bezpečnostní síly chtějí využít umělou inteligenci (AI) k předvídání budoucích trestných činů. Prezident Javier Milei za tímto účelem vytvořil zvláštní jednotku. Experti mají obavy, že by kontroverzní krok mohl ohrozit práva obyvatel, píše britský deník Guardian.

Mileiem vytvořená jednotka pro umělou inteligenci má používat „algoritmy strojového učení k analýze údajů o trestné činnosti za účelem předvídání budoucích trestných činů“.

Očekává se také, že bude nasazovat software k rozpoznávání obličejů k identifikaci hledaných osob, hlídat sociální sítě a také analyzovat záznamy z bezpečnostních kamer v reálném čase. Cílem má být odhalovat podezřelé aktivity.

Minority Report v praxi

Zatímco ministerstvo bezpečnosti jihoamerické země uvedlo, že nová jednotka pomůže „odhalit potenciální hrozby, identifikovat pohyb zločineckých skupin či předvídat výtržnosti“, opatření ve stylu slavného sci-fi filmu Minority Report spustilo poplach mezi organizacemi na ochranu lidských práv, píše Guardian.

Odborníci se obávají, že některé skupiny společnosti by mohly být pod neúměrnou kontrolou těchto technologií. Zároveň vyjádřili obavy z toho, kdo konkrétně a kolik bezpečnostních složek bude mít k získaným informacím přístup.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International varovala, že tento postup může porušovat lidská práva. „Rozsáhlý dohled ovlivňuje svobodu projevu, protože podněcuje lidi k autocenzuře nebo k tomu, aby nesdíleli své myšlenky či kritiku, pokud mají podezření, že vše, co komentují, zveřejňují nebo publikují či je monitorováno bezpečnostními složkami,“ upozornila výkonná ředitelka argentinské pobočky organizace Mariela Belskiová.

Rázné kroky nové hlavy státu

Ultraliberální ekonom Milei se úřadu ujal loni 10. prosince a do tří týdnů oznámil stovky opatření, která mění zákony v ekonomické či sociální oblasti. Ty jsou součástí jeho „šokové terapie“, s níž chce dostat argentinskou ekonomiku z hluboké krize, snížit inflaci a zredukovat rozpočtový deficit. Zároveň slíbil, že v zemi zakročí tvrdou rukou právě proti kriminalitě.

Ministryně bezpečnosti Patricia Bullrichová před časem opěvovala kontroverzní vězeňský model používaný v Salvadoru. Vláda také ostře zakročila proti protestům, které vypukly po oznámení prezidentových reforem – pořádková policie proti demonstrantům použila slzný plyn a gumové projektily. Úřady navíc hrozily sankcemi rodičům, kteří na protestní pochody přivedou děti.

V zemi, která se stále snaží vypořádat s temnou historií státních represí, vyvolalo poslední zmíněné opatření obzvláště silnou reakci. Odhaduje se, že v letech 1976 až 1983 se brutální diktatura v zemi postarala o zmizení třiceti tisíc lidí, z nichž někteří byli spoutaní zaživa vyhozeni z letadel při takzvaných letech smrti. Tisíce lidí byly také mučeny a stovky dětí uneseny.