Podezřelí z plánování útoku na koncert Swiftové měli vazbu na IS

Události: Zrušený koncert Taylor Swiftové (zdroj: ČT24)

Radikalizovaný mladý muž chtěl na fanoušky americké zpěvačky Taylor Swiftové zaútočit ve Vídni za pomoci výbušniny, k přípravám se přiznal. Podle rakouských úřadů přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Policie už v úterý zadržela nezletilého komplice podezřelého muže, dalšího chlapce vzala do vazby. Podařilo se zabránit tragédii, ale situace je nadále vážná, uvedl rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Koncerty nebudou mít náhradní termín.

Policisté devatenáctiletého muže zadrželi ve středu ráno ve východorakouském Ternitzu. Následně se přiznal k tomu, že připravoval útok výbušninou. Chemikálie potřebné pro výrobu výbušniny prý mladík odcizil u svého bývalého zaměstnavatele, kterým byl kovozpracující podnik ve Ternitzu. Podle úřadů dal v práci výpověď 25. července a při té příležitosti řekl, že chystá něco velkého. Od té doby se plně soustředil na přípravu útoku.

Jestli mohl za pomoci odcizených předmětů, mezi nimiž měly být chemikálie, tekutiny, výbušná zařízení nebo další technické vybavení, skutečně sestavit bombu, je předmětem vyšetřování, podle serveru Krone se to ale zdá být možné. Krone s odvoláním na svůj zdroj tvrdí, že cílem plánů devatenáctiletého zadrženého muže nebyla sama Swiftová, ale její fanoušci. „Jeho cílem bylo buď během dneška nebo zítřka (ve čtvrtek či v pátek) zabít sebe i dav lidí,“ uvedl ředitel rakouské tajné služby Omar Haijawi-Pirchner.

Zrušené koncerty byly plánované na čtvrtek, pátek a sobotu v největším rakouském stadionu a každého z nich se podle agentury DPA mělo zúčastnit 65 tisíc fanoušků. Vedle toho policie počítala s tím, že v okolí bude dalších patnáct až dvacet tisíc příznivců popové zpěvačky. Někteří z nich za velkolepou show přijeli z daleka. „Viděl jsem to na instagramu (,že koncert zrušili, pozn. redakce) a nejdřív jsem tomu nechtěl věřit, protože jsme dorazili až z Číny a let trval deset hodin,“ řekl štábu ČT fanoušek z Číny Crest Lu.

Pořadatelé koncertů nepočítají s tím, že by hledali náhradní termín. Všichni fanoušci mají podle rakouské legislativy do deseti pracovních dnů dostat cenu vstupného zpět. Náklady na cestu či hotely ale ponesou sami, pokud si vše neobjednali i s lístky na koncert v jednom balíčku, uvedla rakouská tisková agentura APA.

Podle úřadů mladý Rakušan chystal útok na čtvrtek, nebo pátek. Zvažoval i použití chladných zbraní. Našly se u něj mimo jiné mačety, nože, 20 tisíc falešných eur a propagandistické materiály. Odborník na bezpečnost Stanislav Kazbunda z CROM Consulting zdůraznil, že pokud útočník pracuje se zbraněmi, které jsou volně dostupné, tak předpokládat jeho akci „vůbec nejde“.

Studio ČT24: Odborník na bezpečnost Stanislav Kazbunda ke koncertům Taylor Swiftové (zdroj: ČT24)

Tři zadržení

Už v úterý odpoledne zadrželi policisté ve Vídni také sedmnáctiletého komplice, podle úřadů v poslední době výrazně změnil své sociální kontakty, mimo jiné se rozešel s přítelkyní. Mladší z mužů, který pracoval přímo na stadionu a též „činil odpovídající kroky“, byl v kontaktu se starším, jehož úřady považují za „hlavního pachatele“.

Ve vazbě je také patnáctiletý mladík tureckého původu, který je v současné době vyslýchán. Údajně přinejmenším věděl o teroristických plánech devatenáctiletého mladíka. Do jaké míry byl do těchto plánů zapojen s možným přispěním, je předmětem probíhajícího vyšetřování, uvedl server vienna.at.

Dva starší mladíci se podle agentury APA narodili v Rakousku. Rodiče toho nejstaršího mají kořeny v Severní Makedonii, matka mladšího je Rakušanka. Devatenáctiletý muž se podle úřadů radikalizoval na internetu a na začátku července přísahal věrnost IS.

Podle informací, které jsou o útočnících k dispozici, byla hlavním faktorem jejich radikalizace sociální izolace. „To je něco, co se ukazuje v evropských debatách ohledně radikálního chování nejen v souvislosti s islámským terorismem, ale i třeba s ultrapravicovou radikalitou,“ podotkla v pořadu 90' ČT24 politoložka Vídeňské univerzity Anna Durnová zabývající se polarizací.

90' ČT24: Hrozba terorismu na koncertech Taylor Swiftové (zdroj: ČT24)

Zapojení zahraničních zpravodajských služeb

Podařilo se zabránit tragédii, ale situace je nadále vážná, uvedl ve středu na tiskové konferenci rakouský ministr vnitra Gerhard Karner. Podle něj vyšetřování plánovaného útoku na koncerty významně pomohly zahraniční zpravodajské služby, napsala agentura Reuters. Vyzval ke zvýšení pravomocí rakouských tajných služeb a policie, které nyní nemohou sledovat komunikaci na internetových platformách, jako je například Telegram.

V Rakousku dlouhodobě platí druhý nejvyšší stupeň varování před terorismem. Karner také uvedl, že v celé Evropě nebezpečí islamistických útoků výrazně stouplo po loňském útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael.

„Ke zrušení koncertů došlo na základě analýzy bezpečnostní situace, která mohla být nebezpečnější, než jak se věc prezentovala v médiích,“ předpokládá Kazbunda. Dodal, že k takovému postupu mohou bezpečnostní složky přistoupit, aby nevyvolaly paniku. Další bezpečnostní expert, Radovan Bránik míní, že skupinu návštěvníků takto velkých akcí je prakticky nemožné zpravodajsky „ukontrolovat“. „Sejdou se tam na jednom místě v krátkém čase lidé, kteří nejsou homogenní, jsou to lidé z různých kultur,“ objasnil. Ministerstvo vnitra sdělilo, že netrvalo na tom, aby byla trojice koncertů zrušena, má pro to ale plné pochopení.

„Ty informace, které proudily ve středu večer, byly sice uspokojivé v tom smyslu, že se to policii podařilo podchytit včas, ale zároveň si člověk uvědomuje, že se to riziko může objevit i jinde,“ uvedla Durnová, která měla na jeden z koncertů také namířeno.

Rozhodnutí zrušit koncerty učinili jejich organizátoři na základě informací rakouských úřadů a po konzultaci s managementem Taylor Swiftové, potvrdila Durnová. Šéf policie podle ní dokonce nejprve mluvil o tom, že se koncerty rušit nebudou a bezpečnost fanoušků bude zaručena.

V Londýně se naproti tomu příští týden všech pět naplánovaných koncertů Swiftové uskuteční. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP s odkazem na metropolitní policii, podle které nic nenaznačuje souvislost s teroristickou hrozbou, kvůli které byly koncerty popové hvězdy zrušeny v rakouské metropoli.