Kvůli teroristické hrozbě Taylor Swiftová nezahraje ve Vídni

Vídeňské koncerty americké popové hvězdy Taylor Swiftové, plánované na čtvrtek, pátek a sobotu, byly kvůli teroristické hrozbě zrušeny, informovala ve středu večer rakouská tisková agentura APA. Policie předtím oznámila, že zadržela dvě osoby kvůli podezření z plánování teroristických útoků ve Vídni v době ohlášených koncertů.

Swiftová měla vystoupit na vídeňském stadionu Ernsta Happela. „S ohledem na bezpečnost všech nemáme jinou možnost než trojici plánovaných show zrušit,“ uvedl organizátor Barracuda Music na síti Instagram a citoval přitom vládní představitele, kteří podle něj „potvrdili“ chystaný útok na stadion.

„Díky intenzivní spolupráci naší policie a zpravodajské služby DSN se zahraničními službami byla hrozba včas identifikována, čímž se předešlo tragédii,“ napsal na síti X rakouský kancléř Karl Nehammer.

Oznámení o zatčení dvou osob předcházel několikahodinový zásah policie jižně od Vídně. Generální ředitel pro veřejnou bezpečnost na rakouském ministerstvu vnitra Franz Ruf později podle agentury APA na tiskové konferenci oznámil, že ve středu ráno byl v dolnorakouském městě Ternitz v souvislosti s plány útoků při akcích ve vídeňské aglomeraci zadržen a vzat do vazby devatenáctiletý muž. Kromě toho byla odpoledne zatčena další osoba v rakouském hlavním městě.

Zatčený devatenáctiletý mladík podle Rufa před několika týdny přísahal věrnost takzvanému Islámskému státu. Podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů se tento rakouský občan radikalizoval na internetu. Úřady u něj našly chemické látky, které nyní zkoumají. „Během vyšetřování jsme odhalili přípravné akce a zaznamenali jsme, že devatenáctiletý podezřelý se zvláště zaměřil na koncerty Taylor Swiftové ve Vídni,“ dodal Ruf.