Policie rozšířila stíhání v brněnské kauze kolem černovické pískovny. Jde o praní peněz nebo úplatky

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili dalšího člověka v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích, dohromady stíhá policie deset lidí a tři firmy. Viní je mimo jiné z účasti na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či přijetí úplatku. České televizi to řekl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Radek Bartoš. Policisté ve věci zasahovali v Brně v druhé půli října 2022, a to například na brněnském magistrátu.

„V případu došlo k rozšíření trestního stíhání. Aktuálně je vedeno trestní stíhání deseti fyzických a tří právnických osob,“ uvedl pro Českou televizi náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Radek Bartoš. Policie stíhané viní mimo jiné z účasti na organizované zločinecké skupině, legalizace výnosů z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky či z přijetí úplatku.

Kriminalisté ve věci zasahovali předloni v říjnu na bytovém odboru brněnského magistrátu, na radnicích Brno-sever a Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího náměstka primátorky a současného ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).

Policie tehdy zadržela deset osob, sedm lidí a dvě firmy obvinila, Hladíka nikoli. Mezi tehdy obviněnými byli například bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný, podnikatel Michal Horký a nyní už bývalí jednatelé pískovny a bývalí zastupitelé městské části Černovice Jiří Novotný (tehdy ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL). O dalšího člověka a firmu se počet stíhaných rozrostl loni na podzim, devátý obviněný přibyl v polovině prosince, desátého přidala policie na konci února.

Další dva související případy

S kauzou souvisí další dva případy, které vyšetřovatelé vyšetřují samostatně. Dva týdny před zásahem v případu okolo černovické pískovny policie kvůli podezření z machinací s byty zasahovali policisté v části Brno-střed. Zadrželi osm lidí. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, následně policie ale obvinila další tři lidi.

V listopadu 2022 následovala třetí kauza, která volně s předchozími případy souvisí. Z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně policie obvinila dvě ženy. Nejvyšší státní zastupitelství loni v únoru jejich stíhání zrušilo. Následně ale policie dotyčné znovu obvinila a spolu s nimi ještě dva další lidi.