Policie obvinila Vrabela z dotačního podvodu v souvislosti s covidovou finanční podporou pro firmy

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelí obvinění z dotačního podvodu. Informaci České televizi potvrdil Vrabelův advokát Radek Suchý. Obvinění souvisí s covidovými podporami pro firmy. Stíhání jednoho člověka v této souvislosti potvrdil ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Vrabel podle obchodního rejstříku působí jako jednatel ve třech firmách. Ty od ministerstva průmyslu a obchodu podle serveru Seznam Zprávy získaly celkem 2,4 milionu korun. Vrabelovými žádostmi o dotace se zabývá i samo ministerstvo.

„Potvrzuji, že klientovi bylo doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedl na dotaz ČT Suchý. Vrabel byl podle něj obviněn z dotačního podvodu. „Ačkoli policejní orgán postupuje dle tohoto ustanovení, je třeba zdůraznit, že věc se týká covidových kompenzací pro právnické osoby, ve kterých klient v daném období působil,“ upřesnil dál advokát.

„Samozřejmě považujeme obvinění za vykonstruované a nesmyslné, proti usnesení podáme stížnost. V průběhu přípravného řízení všechna obvinění vyvrátíme. Klient je rovněž připraven plně hájit svá práva, je připraven s orgány činnými v trestním řízení plně spolupracovat,“ dodal Suchý.

Na dotaz, zda policie vyšetřuje nějakou společnost v souvislosti s dotacemi z programu Covid, odpověděl ČT také mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. „Obecně mohu potvrdit, že popsaný případ vyšetřuje Služba kriminální policie a vyšetřování krajského policejního ředitelství pro podezření z dotačního podvodu (dotace z programů Covid…) se škodou bezmála 1 700 000 korun. V případu již v minulých dnech padlo obvinění jednatele společnosti,“ uvedl mluvčí s tím, že jde o muže z Českých Budějovic.

Vrabel o vlastním stíhání informoval na Facebooku. Spojuje ho s tím, že chce kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. „Je to politická objednávka,“ tvrdí mimo jiné ve videu. Podle mužova advokáta obvinění vychází z článku, který letos v únoru zveřejnily Seznam Zprávy.

Podpora v součtu přes dva miliony

Server Seznam Zprávy v únoru napsal, že Vrabel za rok 2021 získal od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v součtu na 2,4 milionu korun prostřednictvím tří firem, v nichž dělal jednatele a které byly napsány na jeho srbskou manželku Bojanu Vurdelju. Podle obchodního rejstříku jde o dvě firmy se sídlem v Praze a jednu v Českých Budějovicích.

Seznam Zprávy například popsaly, jak měla firma Cimeries Praha žádat MPO o úhradu části nepokrytých nákladů. Vrabel k žádosti přiložil účetní výkaz, z nějž plynulo, že firma byla v plusu, a nikoliv v minusu. Úředníci ministerstva ho následně upozornili, že v takovém případě by dotaci nedostal. Vrabel jim odepsal, že šlo o chybu, a dodal upravený výkaz. Ministerstvo mu pak vyplatilo 278 tisíc korun.

Firma od svého vzniku nezveřejnila žádnou účetní závěrku. Jestli v minulosti měla nějaké zisky, tak není jasné. Podle Seznam Zpráv Cimeries Praha celkem od státu získala více než 860 tisíc korun. Další peníze pak měly dostat firmy Originala CB a Pizza Originala CB. Server se v článku odkazuje na Vrabelovy žádosti o dotace. Podle obchodního rejstříku Vrabel i nadále působí jako jednatel ve všech třech zmíněných firmách.

Ministerstvo je v postavení poškozeného

ČT se s dotazem na jedenáct žádostí Vrabela o covidovou podporu, které jsou dohledatelné na webu Hlídač státu, obrátila na MPO. „Můžeme potvrdit, že (…) uvedenými žádostmi se Ministerstvo průmyslu a obchodu zabývá jak v rámci vlastní kontrolní činnosti, tak na úrovni trestně právní, kde poskytujeme plnou součinnost příslušným útvarům Policie České republiky,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Vošahlík.

„Všechny uvedené žádosti spojuje jak osoba Ladislava Vrabela, tak i důvodné podezření, že žadatel v žádostech uváděl nepravdivé či neúplné informace za účelem vylákání dotace, na kterou neměl nárok,“ uvedl dále mluvčí.

Ministerstvo je podle něj v případu v postavení poškozeného. „Náhradu škody bude pochopitelně v rámci trestního řízení uplatňovat,“ doplnil Vošahlík s tím, že usnesení o zahájení trestního stíhání zatím nemá resort k dispozici.

Obžaloba za šíření poplašné zprávy

Vrabel aktuálně kromě tohoto obvinění čelí také obžalobě kvůli šíření poplašné zprávy. Obvodní soud pro Prahu 1 mu za jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR, uložil zatím nepravomocně čtyřměsíční podmíněný trest. Soud ho v této kauze podmínkou potrestal už podruhé. Vrabel ale poprvé uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti aktuálnímu verdiktu, vinu odmítá.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize v Praze na Kavčích horách, požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to už předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády. Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešlo několik desítek tisíc lidí. Vrabelův advokát Radek Suchý už dřív uvedl, že Vrabel nikdy nepoužil pro sebe nic z peněz poslaných na demonstrace.

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek. Už v lednu zrušil Vrabelovo oddlužení. Vrabel považuje soud za politický proces. Dluží 2,7 milionu korun. Za 17 měsíců oddlužení splatil 14 500 korun, tedy 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit 30 procent dluhu.

Od prohlášení konkurzu žádné další peníze insolvenční správce Martin Koubek na Vrabelovi nevymohl. „Na účtu majetkové podstaty je aktuálně zůstatek ve výši 103 239,99 Kč, což je stav shodný se stavem při prohlášení konkursu,“ uvedl ve zprávě o stavu řízení zveřejněné v pondělí.