Policejní prezident a ministr vnitra ocenili profesionální zásah policistů při přepadení banky

Ministr i policejní prezident ocenilili policejní zásah při přepadení v Příbrami (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a policejní prezident Jan Švejdar ve středu ocenili 32 středočeských policistů a příslušníků Útvaru rychlého nasazení (URNA) za prosincový zásah v bance v Příbrami, kde ozbrojený pachatel držel rukojmí. Policie je při zásahu osvobodila a pachatele zadržela. Kromě lehkého zranění pachatele nebyl nikdo zraněn.

Zásah proti osmadvacetiletému pachateli, který držel zpočátku devět rukojmí, byl podle policejního prezidenta naprosto profesionální. „Velmi dobře tam zafungovalo opatření okolo, to znamená příprava k zákroku, velení fungovalo úplně bezvadně, ten samotný zákrok byl rychle proveden, dobře proveden a nikomu se nic nestalo, s výjimkou lehkého zranění pachatele. To je ukázka práce policie tak, jak to má být,“ řekl Švejdar.

Příslušníci Útvaru rychlého nasazení sice podobné zásahy nacvičují, logicky ale nemají moc příležitostí si je vyzkoušet naostro. „Takový zákrok s rukojmími byl výjimečný, ale jinak absolvujeme kolem 50 zákroků ročně, z toho je asi 30 při zatýkání nebezpečného pachatele. Důležité bylo, že nám kolegové z Příbrami připravili skvěle situaci, díky tomu zásah probíhal velice dobře,“ uvedl ředitel útvaru Libor Lochman.

Pachatel přepadl v prosinci pobočku Unicredit Bank. V budově držel devět rukojmí – dva zaměstnance banky a sedm klientů. Jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky. Téměř po třech hodinách do banky vnikli příslušníci URNA a muže zadrželi. Podle dřívějších informací policie měl muž krátkou střelnou zbraň, kterou jednou vystřelil do stropu.