Počty nových případu covidu rostou druhým dnem, v sobotu jich přibylo 152

O 36 více nových případů koronaviru než před týdnem potvrdily laboratoře v sobotu, kdy jich přibylo 152. Počty tak v mezitýdenním srovnání stoupají druhým dnem. Těsně nad hodnotu jedna stouplo také reprodukční číslo, které ukazuje, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný. Aktuálně činí 1,02, předtím bylo dvacet dní pod jedničkou.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, je podle aktuálních dat druhým dnem jedenáct. Z regionů je nejhorší situace v Praze, kde toto číslo činí 22. Následuje Plzeňský kraj, kde incidence stagnuje na 16. Naopak nejnižší je ve Zlínském a Karlovarském kraji, kde evidují v posledních sedmi dnech na sto tisíc obyvatel čtyři nakažené.

Statistici z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zároveň zdůrazňují, že minimální časovou jednotkou, v níž jde vysledovat změnu trendu, je sedm dní, připomněla mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová.

Od loňského března, kdy epidemie v České republice začala, eviduje ministerstvo zdravotnictví 1 674 906 případů nákazy. Většina lidí se z nemoci vyléčila a 30 363 lidí s onemocněním covid zemřelo. V tomto týdnu registrují statistiky zatím tři úmrtí s nákazou, tyto údaje se ale při dalších aktualizacích mohou měnit.

Počet lidí, kteří musí být hospitalizovaní, se v poslední době výrazně nemění, pohybuje se kolem padesátky. V sobotu vyžadovalo nemocniční péči 52 nakažených covidem, z toho třináct jich bylo ve vážném stavu.

Očkování proti covidu v sobotu podstoupilo zhruba 21 tisíc lidí, což je téměř o šest tisíc méně než před týdnem. K sobotnímu večeru bylo v Česku aplikováno 10 652 947 dávek vakcíny, ukončené očkování má téměř 5,07 milionu lidí.