Po návratu z USA chce Babiš od svých ministrů složit účty

Události: Ministři za ANO skládají Babišovi účty (zdroj: ČT24)

Ministři za hnutí ANO měli do konce února předložit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) hodnotící zprávy. Jejich práci ve vedení resortů pak s nimi ministerský předseda probere na osobních schůzkách po návratu z návštěvy Spojených států.

„Je dobře, aby ministři byli připraveni a hlavně aby zrychlovali. Protože státní aparát nemá dostatečnou rychlost, na jakou jsem já zvyklý,“ zdůvodnil Babiš svůj požadavek. Po všech ministrech za hnutí ANO požadoval zhruba dvoustránkovou hodnotící zprávu.

Řada věcí se podle ministrů podařila rychle, jejich výsledky se ale projeví až později. Například než ze školy vyjde první lékař v rámci nového programu podpory a zvýšení absolventů medicíny, uplyne podle šéfa resortu školství Roberta Plagy (ANO) zhruba sedm let. Plaga také ve svém hodnocení uvádí stabilizaci financování sportu po krizovém roku 2017. Tehdy na resortu školství zasahovala policie v souvislosti s rozdělováním sportovních dotací.

Ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) stále cítí Babišovu důvěru. Mezi úspěchy řadí stavbu silnic a dálnic, ovšem právě za to ho část opozice kritizuje. Piráti dokonce mluví o neschopnosti stavět. Kandidátem na výměnu podle opozice je i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (nestr. za ANO).

Řada členů vlády zaslala svou zprávu premiérovi na poslední chvíli. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ji ale odeslal 27. února. Chystá třeba zjednodušení environmentálního povolení u staveb. „Rádi bychom sjednotili naše povolovací procesy do jednoho. Přemýšlíme nad tím, jak věci zrychlit, ale nerezignovat na ochranu životního prostředí,“ prohlásil ke svým záměrům.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) za uplynulé období vyzdvihuje lepší kontroly nemocnic nebo spuštění e-receptu. Cíle pro další měsíce vidí v dokončení lékového záznamu nebo navyšování odměn sestrám. „Chceme do budoucna zvýšit jejich kompetence tak, aby to povolání bylo atraktivnější. Pro nás je největší problém nedostatek sester,“ tvrdí Vojtěch.