Širší vedení komunistů bude řešit toleranci Babišově vládě. Strana má výhrady k ministrům Ťokovi a Petříčkovi

V pátek se schází výkonný výbor KSČM (zdroj: ČT24)

V pátek se schází širší vedení KSČM, které by mělo projednávat i toleranční smlouvu, jež umožnila současné vládě Andreje Babiše (ANO) získat důvěru ve sněmovně. Komunisté kritizují zejména kroky ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), výhrady mají také k ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO). Andrej Babiš ale v minulých dnech popíral, že by se už se šéfem komunistů dohodl na Ťokově výměně.

Na pátečním jednání výkonného výboru KSČM budou i zástupci regionů. A také odtamtud zaznívají některé hlasy, které požadují přehodnocení toleranční smlouvy. „Ten tlak z členské základny je v některých místech velmi výrazný,“ přiznává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šéf komunistů by se v příštím týdnu měl s premiérem sejít. Výsledky schůzky pak má Vojtěch Filip předložit vedení strany. „Pokud bychom nedospěli k nějakému vhodnému kompromisu, tak by asi byl ten čas, abychom přistoupili k vyhodnocení toho, jestli dále vládu tolerovat, či nikoliv,“ dodává místopředseda strany Stanislav Grospič.

Babiš: Není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě

Začátkem února napsal server Neovlivní.cz, že spolu Babiš s Filipem probírali personální změny v kabinetu. Na otázku, zda na schůzce s premiérem padl termín 15. března, Filip odpověděl: „Ano, o tomto, respektive podobném termínu se premiér zmiňoval.“ Na schůzce se měl údajně probírat i Ťokův možný nástupce. 

Babiš ovšem následně popřel, že by taková dohoda existovala, a informace označil za nesmysl. Filip podle něj nemá Ťoka dlouhodobě rád a žádá jeho výměnu. „Ale není to KSČM, která rozhoduje, kdo bude ve vládě a kdo nebude,“ dodal premiér.

Ťok našel v minulých dnech zastání na Hradě: podle prezidenta Miloše Zemana časté střídání ministrů dopravy protahuje výstavbu dálnic. „Takže si myslím, že je ještě potřeba dát mu určitou šanci,“ řekl prezident k Ťokovi v televizi Barrandov.

Petříček komunistům vadí kvůli Ukrajině

Komunisté mají výhrady také k ministrovi zahraničí Tomáši Petříčkovi. „Pan ministr musí zvážit, jestli vůbec dorostl do odpovědnosti, kterou má ministr zahraničních věcí,“ vyzývá Vojtěch Filip.

V jeho případě se komunistům nelíbí postoj ministra k rusko-ukrajinskému konfliktu v Azovském moři a k novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o takzvané banderovce.

Vojtěch Filip jednal o svých výhradách vůči Ťokovi a Petříčkovi i přímo s prezidentem. Zeman podle šéfa komunistů není spokojen jen se šéfem české diplomacie. „Vytknul jsem mu veřejně, že při své návštěvě Ukrajiny dostatečně výrazně nezmínil problém banderovců,“ řekl prezident na TV Barrandov. Petříček podle něj podcenil „tento fenomén“. Prezident poukázal na vyjádření polské strany, že s banderovci se Ukrajina do Evropské unie nedostane.