Po napínavém souboji ve Strakonicích zvítězil o desítky hlasů Tomáš Fiala za ODS

Senátorem za dvanáctý volební obvod Strakonice se stane ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala (za ODS). Získal 50,13 procenta hlasů, těsně tak porazil Luboše Peterku (za KDU-ČSL). Fiala v horní komoře parlamentu nahradí dosavadního senátora Karla Kratochvíleho (ČSSD). K volbám na Strakonicku přišlo ve druhém kole 15 procent voličů.

Lékař Tomáš Fiala postoupil do druhého kola z první pozice, kterou mu zajistily hlasy od téměř 28 procent voličů. Jejich přízeň si udržel i v kole druhém. Získal 10 538 hlasů, což znamená 50,13 procenta.

Boj o senátorskou funkci byl přitom velmi těsný. Rozhodlo nakonec jen 45 hlasů, tedy méně než půl procenta. Ve svých rodných Strakonicích Fiala získal 55 procent.

Fiala v horní komoře parlamentu za volební obvod Strakonice nahradí senátora a ředitele Městského hřebčince v Písku Karla Kratochvíle (ČSSD), ten skončil v prvním kole až pátý.

Fiala se chce věnovat zdravotnictví nebo ochraně krajiny

Hlavním bodem programu nového senátora Tomáše Fialy je obor zdravotnictví. „Kromě zdravotnictví se hodně věnuji sociální péči. Dále se věnuji Šumavě, Pošumaví a ochraně krajiny,“ sdělil Fiala.

V oblasti zdravotnictví se chce věnovat především postgraduálnímu vzdělávání lékařů. Od roku 2003 je ředitelem nemocnice ve Strakonicích. Už v roce 1983 tam ale nastoupil jako dětský lékař. Zasedá v Akademické radě Newton College, školské radě strakonické průmyslovky a je členem dozorčí rady Unie zaměstnavatelských svazů.

Poražený starosta městyse Radomyšl Luboš Peterka (za KDU-ČSL) získal od voličů 49,86 procenta hlasů. Přes opětovnou vysokou podporu v Radomyšli, kde získal 86,80 procenta hlasu, tak vítězství neoslaví.

Do zastupitelstva městyse Radomyšl byl poprvé zvolen v roce 2002 jako nestraník za Českou stranu národně sociální a následně byl zvolen starostou. Tím je už 18 let. Mimo jiné je také předsedou Spolku pro obnovu venkova Jihočeského kraje, členem celostátního předsednictva tohoto spolku nebo členem Sportovní komise Jihočeského kraje.

Dvanáctý senátní obvod Strakonice tvoří celý okres Strakonice, západní část okresu Písek a západní část okresu Prachatice. V prvním kole senátních voleb tady přišlo odevzdat svůj hlas 35 procent voličů, ve druhém kole 15 procent.