Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun

Události: Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun (zdroj: ČT24)

Za děti, důchodce nebo třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené bude příští rok stát na zdravotním pojištění odvádět 2085 korun měsíčně. České televizi to potvrdilo ministerstvo financí. Letos za takzvané státní pojištěnce posílá 1900 korun.

Příští rok se platby za takzvané státní pojištěnce zvednou o 185 korun. Poprvé se budou upravovat automaticky – podle obdobného vzorce, jako se dosud valorizují důchody. Systém se nyní měnit nebude. „U tak zásadní změny musí uběhnout třeba aspoň tři roky a po třech letech bude první doba, kdy je třeba se podívat zpátky, zda to přineslo pozitiva nebo zda to nemá nějaký negativní dopad,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

S tím souhlasí jak zástupci dalších koaličních stran, tak opozice. Nastavení automatického valorizačního mechanismu je podle nich správné. „Je to transparentní, je to předvídatelné a dá se na základě toho plánovat. Každou novinku, která vznikne, je potřeba po určité době, třeba i třech čtyřech letech, vyhodnotit,“ řekl člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

Podobně to vidí i místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). „Přijde mi to správné, že za tři roky zhodnotíme – a nemusí to být jenom v tomto případě – jak nějaké opatření nebo systém funguje,“ řekla.

Zároveň zástupci ministerstev zdravotnictví a práce jednají o tom, aby se více peněz ze zdravotního pojištění využívalo i v sociálních službách. „Děláme celou řadu úkonů, které jsou na sociálně-zdravotním pomezí, a velmi často slyším z terénu, že zdravotní pojišťovny nejsou ochotny adekvátně uhradit plné náklady,“ sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Snažíme se na tento systém dívat jako na jeden. Právě v oblasti zdravotně-sociálního pomezí vidíme, že se budou více zapojovat zdravotní pojišťovny,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Navýšení plateb za státní pojištěnce by mělo vyjít státní rozpočet v příštím roce zhruba na třináct miliard korun.