Parlamentní komory chystají propouštění i snížení odměn, uspořit mají miliony

Události: Státní instituce šetří (zdroj: ČT24)

Obě komory českého parlamentu čeká snižování odměn a propouštění. Poslanecká sněmovna i Senát musejí šetřit stejně jako jiné státní instituce. V úsporném balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl, aby úřady srazily výdaje na provoz o pět procent a na platy minimálně o dvě procenta.

Letos sněmovna zaměstnává na 360 pracovníků. V příštím roce jich bude o deset méně. Přinést to má úsporu až osm a půl milionu korun. „Plánujeme a předpokládáme úspory na platech, u nás se to dotkne odměn, ale zároveň se to dotkne i určité optimalizace počtu zaměstnanců,“ přibližuje vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

„Půjde o průřezové pozice celou Kanceláří Poslanecké sněmovny, to znamená, že jednotliví vedoucí zaměstnanci dostali za úkol, aby přehodnotili a zmapovali pozice, které jsou zbytné,“ vysvětluje. Snížit chce i počet dohod o pracovní činnosti a provedení práce.

Zaměstnanci už také méně jezdí na pracovní cesty. „Výrazně se redukují náklady na reprezentaci a další výdaje, jen v letošním roce máme ambici v těchto nutných úsporách ušetřit až tři miliony korun,“ popisuje dále Plíšek.

Další změny čekají ty, kteří pracují pro výbory. Má jít o rotační princip, takže ten, kdo má větší personální kapacitu, bude vypomáhat menším výborům. Volná místa už se do budoucna obsazovat nemají. Plíšek chce k takovým opatřením přistoupit od září, nejpozději od října tohoto roku.

Senát seškrtá odměny

V horní komoře propouštění nechystají, Senát seškrtal deset míst už loni a pracuje tam 203 lidí. Platy mají v příštím roce zůstat stejné, sníží se ale odměny. Dva a půl milionu hodlá vedoucí Kanceláře Senátu Radek Jiránek vzít z odměn. „Kolegové za svoji dobrou práci nebudou tak odměněni v příštím roce jako v roce letošním a předcházejícím,“ konstatuje.

Zaměstnancům ale chce Jiránek nabídnout nové benefity, aby si je udržel. „Máme novou personální ředitelku, ta má za úkol vytvořit nové balíčky benefitů, případně dlouhodobé kontinuální vzdělávání,“ nastiňuje.

Nevylučuje změny ani přímo ve své kanceláři, jasno bude do konce roku.

Hrad má změny za sebou, vláda zatím neví

Pražský hrad už má reorganizaci za sebou. S příchodem nové hlavy státu došlo ke změnám i mezi úředníky, jejich počet se o několik zvýšil.

„Veškerá reorganizace, která proběhla, navzdory tomu, že jsme i vytvořili několik nových pracovních míst, neznamenala žádné výdaje navíc pro státní rozpočet. Všechno si kryjeme z vlastních prostředků,“ objasňuje ředitel hradního Odboru finančního Pavel Vyhnánek.

S úsporami pro příští rok na Hradě počítají. Jasno naopak nemá úřad vlády. Vše se prý odvíjí od podoby rozpočtu na příští rok. Na tom nyní Strakova akademie pracuje.