Opozice navrhuje změny stavebního zákona, má se zjednodušit a vsadit na digitalizaci

Pět opozičních stran, ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, společně navrhuje změny v novele stavebního zákona. Chtějí například posílit digitalizaci stavebního povolení i roli samospráv.

Vláda si od novely, kterou poslanci projednali na začátku listopadu a kterou nyní posoudí sněmovní výbory, slibuje především zrychlení a zjednodušení povolování staveb. Zákon se ale dočkal kritiky například od Hospodářské komory, velkých měst nebo části opozice. Opoziční politici prosazovali, aby vláda dostala zákon k přepracování, proti se postavili koaliční poslanci ANO a ČSSD a opoziční KSČM a SPD.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky opoziční návrh stavební zákon zjednoduší a zrychlí ho. Zdůraznil také, že opozice odmítá nový megastavební úřad, zákon by tak měl být levnější. „Stavíme na digitalizaci, na zjednodušení procesů, na tom, aby současné úřady spolu díky digitalizaci mohly snáz komunikovat a mohly zajistit v kratších lhůtách potřebná povolení,“ řekl Kupka.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš chce novelou zákona opozici představit vizi moderního stavebního práva. Zásadní je pro něj digitalizace stavebního řízení jako celku včetně příslušné dokumentace. „Aby občan nebo stavebník, úřad, ale i dotčené orgány, které třeba spravují nějakou část agendy nebo mají rozvodové sítě v zemi, na jednom místě ne pomocí razítek, ale jedním kliknutím odbavili celé stavební řízení,“ popsal Bartoš.

Podle něj má návrh také posílit roli samospráv a dát největším tuzemským městům možnost vytvořit zvláštní stavební předpisy. Poslanec Dominik Feri (TOP 09) by navrhoval, aby vlastní městské stavební předpisy mohly mít Praha, Brno a Ostrava. Je přesvědčen, že samosprávy nejlépe znají své území a jsou schopny zformulovat své požadavky na rozvoj území. Dodal, že opozice také zpřesňuje formulace týkající se vyvlastnění.

Zajistit možnost vyřídit stavební řízení ze svého bydliště

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že pozměňovací návrh bude přívětivý k občanům. „Posílením portálu stavebníka dáme možnost, aby si lidé své stavební řízení mohli vyřídit ze svého bydliště,“ uvedl. Zároveň ale bude i nadále možné agendu v rozumné dostupnosti vyřídit na stavebním úřadu. Opoziční návrh podle něj bude znamenat, že jednodušší stavby získají stavební povolení maximálně za 60 dnů, složitější za 120 dnů.

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) má za to, že pozměňovací návrh ušetří 24 miliard korun, protože navrhuje ponechání stavebních úřadů na současných místech na obcích, městech či krajích. Ušetří se tak peníze za přesun až 13 500 úředníků, poznamenala.