Obce čeká těžký rok. Kvůli novému daňovému balíčku někde nebudou mít na vybrané investice

Události: Zrušení superhrubé mzdy a další změny pocítí obecní a krajské rozpočty (zdroj: ČT24)

Začátkem roku začal platit daňový balíček. Zrušení superhrubé mzdy a další změny pocítí obecní a krajské rozpočty. A to i přes zásah senátorů, kteří ve schváleném návrhu samosprávám a krajům navýšili podíl na sdílených daních.

Budova obecního úřadu a knihovny v Ostopovicích u Brna nutně potřebuje opravit. Problémem je špatný stav střechy, vlhkost a plíseň. Dlouho plánovanou investici po schválení daňového balíčku teď raději odkládají.

Podle starosty Jana Symona byl výpadek v předvánoční době odhadován mezi pěti až šesti miliony korun. Nyní má obavy, že míň peněz v obecním rozpočtu bude znamenat konec i pro další projekty.

Neratovice na Mělnicku naopak s plánovanými projekty počítají. Přidala se ale nejistota. „My jsme ten loňský rok absolvovali celkem bez ztráty květinky. Jak to bude teď další roky, to nevím,“ přemítá starosta Neratovic Roman Kroužecký (SpN).

Praha bude investovat dál

Ani hlavní město neplánuje rušit už připravené investice. Pražané dopady daňového balíčku pocítí hlavně na praktickém chodu města.

„Bohužel musí dojít k osekání provozních výdajů. Což bude mít vliv na kvalitu veřejných služeb. Nechceme v tuto chvíli zdražovat MHD,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ministerstvo financí odhaduje, že letos obce přijdou kvůli daňovému balíčku minimálně o osm miliard korun. K ještě výraznějšímu propadu nedošlo hlavně kvůli senátnímu návrhu, který zvýšil podíl na výnosu ze společných daní.

Podle výkonné ředitelky Svazu měst a obcí Radky Vladykové byl z počátku daňový balíček pro města a obec zdánlivě likvidační. Pozměňovací verzi Senátu považuje za záchranu.

„Ty změny ve prospěch samospráv, tedy obcí a krajů, ty jsou zamýšleny nastálo. To znamená, že tam se s tou dvouletou účinností jako v případě zrušení superhrubé mzdy nepočítá,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Přesto, že kraje letos přijdou celkem o dvě a půl miliardy, s kompenzacemi jsou spokojené. Na jihu Čech předpokládají, že letošní daňové příjmy plánovaný rozpočet nenaruší.

„Těch 80 procent výpadku bude kompenzováno, což by pro nás mělo znamenat, že máme rozpočet nastavený dobře,“ je přesvědčen hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Ministerstvo financí označilo balíček za daňovou revoluci. S tím, že sníží daně víc než čtyřem milionům zaměstnanců. Kritizovala ho však nejen část opozice, ale i vládní ČSSD.