O Velikonocích zahynuli při nehodách čtyři lidé, méně než loni, kdy byly zavřené okresy

Relativně příznivě ve srovnání s minulými lety skončily Velikonoce na českých silnicích. Při nehodách zahynuli o svátcích čtyři lidé, dva z nich v pondělí a po jednom v pátek a v neděli. Dvanáct lidí utrpělo těžká zranění. Loni o svátcích zahynulo pět lidí, tedy více, i když tehdy platil zákaz pohybu mezi okresy. Policie považuje Velikonoce za velmi rizikové období, na silnice vyrážejí i málo zkušení řidiči.

Ještě v pondělí večer se zdálo, že budou letošní Velikonoce na silnicích se dvěma oběťmi nehod historicky nejlepší nejméně od roku 2016, kdy byl poprvé svátek i na Velký pátek. Dosud dopadly nejlépe Velikonoce v prvním pandemickém roce 2020, kdy za čtyři dny zahynuli tři lidé. Nakonec to ale letos bylo horší. Když se v pondělí řidiči vraceli ze svátků, zahynuli ještě dva lidé.

Přesto byly letošní Velikonoce z těch příznivějších. Tragických nehod bylo méně než loni, kdy byly o svátcích zavřené hranice okresů. Loni navíc zemřeli dva lidé na Zelený čtvrtek, který se letos obešel bez obětí. Nehod, k nimž volali řidiči policii, bylo však letos výrazně více – přes sedm stovek, zatímco loni se jich stalo asi 500. 

  • 2022: 4
  • 2021: 5
  • 2020: 3
  • 2019: 6
  • 2018: 3
  • 2017: 6
  • 2016: 7

Policie před Velikonoci varovala před řízením pod vlivem alkoholu a zároveň apelovala k opatrnosti zvláště na řidiče motocyklů. Jihomoravská policie uvedla, že dechové zkoušky  naznačily přítomnost alkoholu u řidičů u 19 z osmi desítek nehod, k nimž hlídky vyjížděly, nebyly to ovšem nehody smrtelné.

Jedna řidička, která předtím lehce havarovala, nadýchala 3,5 promile. „Její kolize, kdy nacouvala do železné brány, si všiml náhodný svědek, který přivolal na místo policii,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Muž, který poškodil jiný vůz při parkování v Letovicích, nadýchal podle polciie 2,81 promile a mladík, který u Boskovic naboural do plotu, 2,27 promile.

Jedna z obětí letošních velikonočních nehod byl motocyklista. Havaroval v neděli u slapské přehrady. Na silnici poblíž Rabyně nezvládl zatáčku a narazil do svodidel. V pátek zahynul v jižních Čechách řidič osobního auta – cizinec, který podle policie zřejmě nezvládl řízení ve vysoké rychlosti. Jeho auto vyjelo ze silnice do pole, kde se převrátilo. Muž zahynul poté, co z vozu vypadl.

Nepřiměřené rychlosti přičítá policie i dvě pondělní tragické nehody. Jedna se stala v Tetově na Pardubicku, osmnáctiletý řidič nezvládl zatáčku a vyjel ze silnice na zahradu rodinného domu. Utrpěl zranění, kterým podlehl v nemocnici. Policie provedla dechovou zkoušku, podle policejní mluvčí Andrey Muzikantové byla negativní. Druhá nehoda se stala na Znojemsku, kde řidič nezvládl auto v zatáčce, vjel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím vozidlem. Zahynul spolujezdec ve voze, který se dostal do protisměru.

I když letošní Velikonoce lze považovat z hlediska následků dopravních nehod za ty příznivější, ministerstvo dopravy upozornilo, že od začátku roku je situace na silnicích horší než v předchozích dvou pandemických letech. 

„Jak se vrací na silnice více řidičů, tak také dochází k většímu počtu vážných dopravních nehod. Oproti loňsku zemřelo na českých silnicích o třináct lidí více a zvýšil se i počet těžkých zranění o 63 takových případů,“ zdůraznil ministr Martin Kupka (ODS).