Novela reguluje darování vajíček. Má ochránit zdraví a omezit vysoké odměny

Události: Novela má omezit možnosti darování vajíček (zdroj: ČT24)

Ženy nejspíš budou moci darovat vajíčka nanejvýš šestkrát v životě. Počítá s tím novela ministerstva zdravotnictví. Cílem má být hlavně ochrana dárkyň před zdravotními komplikacemi. Resort chce také zastropovat finanční kompenzace, které kliniky za dárcovství pohlavních buněk nabízejí – aby hlavní motivací nebyl přivýdělek.

„Narůstá nám počet pacientek, které se rozhodnou založit rodinu v době, kdy už vlastní vajíčka nemají nebo nemají kvalitní vajíčka,“ informovala vedoucí lékařka reprodukční kliniky IVF CUBE Hana Višňová. Na této pražské klinice daruje ročně vajíčka asi dvě stě žen, zhruba polovina darování opakuje. Průměrný věk dárkyň je 27 let.

„Doporučujeme, aby měly mezi darováním pauzu alespoň šest měsíců a doporučujeme, aby to nedělaly víc než třikrát,“ říká Višňová. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje vyšší strop – až šest odběrů. Opakovaná hormonální stimulace, celková anestezie a punkce vaječníků totiž nesou rizika.

Druhá věc je nebezpečí incestu. „Riziko, že se potkají potomci od jedné dárkyně, je opravdu velmi nízké, ale to riziko přesto existuje,“ uvedl Štěpán Machač, předseda sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti.

Za jedno darování až 37 tisíc

K lepšímu přehledu o počtu darování má sloužit nový registr. Resort počítá i s určením maximální částky, kterou ženy za odběr dostanou. Teď se kliniky v nabídkách předhánějí. „Je tam rozpětí od 25 tisíc až do 37 tisíc za jedno darování,“ sdělila ředitelka odboru zdravotní péče Venuše Škampová.

Omezit se má i reklama. Nesmí lákat na peníze, spíš cílit na dobrý pocit z toho, že dárkyně někomu pomohly k vytouženému dítěti.