TÉMA

Reprodukce

Lidské sperma je plné pesticidů. Francouzští vědci v něm odhalili glyfosát

Více než 55 procent vzorků spermatu z francouzské kliniky pro léčbu neplodnosti obsahovalo vysoké množství glyfosátu, nejběžnějšího prostředku na hubení plevele na světě. Ukázala to nová studie, která vyvolává další otázky ohledně dopadu této chemické látky na reprodukční zdraví a celkovou bezpečnost, napsal zpravodajský server The Guardian.
20. 5. 2024|

Globální oteplování podle vědců ztěžuje přežití lachtanů antarktických

Globální oteplování ztěžuje přežití lachtanů antarktických. K tomuto závěru došli biologové z barcelonské univerzity ve studii, kterou vydal časopis Scientific Reports. Podle vědců samice lachtanů mají čím dál větší potíže krmit svá mláďata kvůli úbytku krillu v oceánu.
9. 12. 2021|

Jihočeští vědci udělali ze zlatých rybek náhradní kapří matky. Metoda může vést k omezení rybolovu

Vědcům z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity se podařilo bez genetické modifikace přimět karasy zlaté, aby plodili mnohem větší kapry. Objev může podle vědců přispět k záchraně některých vymírajících druhů. Metodu se pokoušejí použít i u mořských ryb.
17. 5. 2021|

Argentinou hýbe naděje na rozšíření práva na potrat

Argentinský parlament má na stole zákon, který legalizuje přerušení těhotenství do 14. týdne. Prezident Alberto Fernández ho tento týden předložil s tím, že „reprodukční práva jsou otázkou veřejného zdraví“. Podpořit se ho vydaly do ulic hlavního města Buenos Aires tisíce demonstrantů. Tentokrát mají naději, že se ho na rozdíl od roku 2018 podaří prosadit. Argentina by se tak stala první velkou latinskoamerickou zemí, která by dala ženám právo rozhodnout, zda plod donosí.
19. 11. 2020|