Nerudová by nyní ve druhém kole porazila Pavla i Babiše, zjistil průzkum pro ČT

V hypotetickém druhém kole prezidentské volby, kdyby se konalo v první polovině prosince, by Danuše Nerudová i Petr Pavel porazili Andreje Babiše (ANO). Ve třetím z možných soubojů mezi těmito třemi kandidáty s největší podporou pro první kolo by Nerudová porazila Pavla. Zjistil to průzkum agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi. Výsledky průzkumu pro první kolo ČT zveřejnila v neděli.

Z duelu Petra Pavla a Andreje Babiše by 56 procent respondentů upřednostnilo prvního jmenovaného. Ještě míň oslovených – 38 procent – by pro Andreje Babiše hlasovalo, pokud by se ve finále utkal s Danuší Nerudovou. Ta by podle tohoto šetření případně zvítězila v druhém kole i nad Petrem Pavlem.

Hypotetické duely ve 2. kole prezidentské volby podle průzkumu Data Collect a Kantar CZ ze začátku prosince
Zdroj: ČT24/Kantar CZ/Data Collect

Jak už ČT informovala, v prvním kole by podle průzkumu byla podpora prvních třech kandidátů vyrovnaná. Danuši Nerudové by dalo hlas 27 procent oslovených. Andreji Babišovi a Petru Pavlovi model shodně přisuzuje 26,5 procenta. S odstupem následují Pavel Fischer, Marek Hilšer, Jaroslav Bašta a Josef Středula. Nikdo jiný v tomto šetření nepřekonal hranici dvou procent.

Prezidentské volby – volební model (v %)
Zdroj: ČT24/Kantar CZ/Data Collect

Agentury sbíraly data mezi 5. a 14. prosincem a ptaly se 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu.