Nepít je normální, tvrdí ministr Vojtěch. Společenský dopad alkoholu vyjde ročně na 59 miliard korun

Nepít je normální, tvrdí nová kampaň i ministr Vojtěch (zdroj: ČT24)

Nepít je normální. Pod tímto heslem připravilo ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Českou televizí a Úřadem vlády speciální televizní spoty, které ukazují na rizika konzumace alkoholu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dosahují náklady na léčbu komplikací a dopady dalších následků spojených s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů ročně 59 miliard korun.

„Máme tři spoty. Jeden míří na ženy a hlavně těhotné ženy, druhý je o alkoholu a dospělých obecně a třetí se zaměřil na konzumaci alkoholu u dětí. To je nejrizikovější skupina, u nás začínají děti s alkoholem už ve dvanácti letech,“ zdůraznil ministr Vojtěch.

K tomu, že se tyto nápoje dostanou k dětem, které mají do osmnácti let ještě daleko, přispívá podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové společenská atmosféra: „Jsme velmi tolerantní vůči alkoholu.“ V tuzemsku dítě poprvé ochutná alkoholický nápoj z rukou rodičů, upozorňuje.

Prevalence denní konzumace alkoholu ve věku 15–64 let
Zdroj: Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v ČR

Čeká reklamu další regulace?

Podle Vojtěcha k situaci přispívá i podoba reklam na alkohol. „Standardní reklamy vypadají atraktivně, firmy do nich investují miliardy korun. Vypadají atraktivně a ukazují alkohol jako součást života: když člověk pije, je úspěšný ve společnosti. To není dobře. Na západ a na sever od nás nesmí být v reklamě na alkohol živé bytosti, nesmí tam být člověk, který je spokojený a usmívá se,“ popisuje ministr zdravotnictví.

Kromě televizních spotů připravuje ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha také regulaci reklamy na alkohol a vyšší zdanění lihu, které je součástí vládního daňového balíčku. Ministerstvo se také chystá s Úřadem vlády podepsat memorandum se sdružením Suchej únor, které rovněž na nadměrnou konzumaci alkoholu upozorňuje.

Podle poslední vládní zprávy o užívání drog denně popíjí kolem 600 tisíc obyvatel, z nich sto tisíc popíjí nadměrně. „Dopady na organismus jsou fatální, alkohol způsobuje asi 250 chorob, od chronických jako diabetes po onkologická onemocnění. Dopady konzumace na společnost se dají vyčíslit – je to 59 miliard korun ročně. Ať už jsou to zdravotní náklady, sociální náklady, dopady spojené s kriminalitou nebo nehodami. A spotřební daň z alkoholu zdaleka tyto náklady nepokrývá,“ zdůraznil ministr Vojtěch.