Není důvod odstoupit, míní Maláčová po policejním zásahu na svém ministerstvu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se nechystá odstoupit. Řekla to poté, co na jejím úřadu zasahovala policie a obvinila dva lidi, podle dosavadních informací je jedním z nich náměstek Maláčové pro ekonomiku a ICT Jan Baláč (ČSSD). Prezident republiky Miloš Zeman označil dění na resortu za „průšvih“, premiér Andrej Babiš (ANO) za velký problém, po Maláčové bude chtít vysvětlení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí postavilo dva manažery, které v pondělí obvinila policie kvůli IT zakázce, mimo službu. Ministryně Jana Maláčová ale v úřadu zůstává. „Nemyslím si, že je to na odstoupení,“ řekla den po policejním zásahu.

Kvůli razii chyběla na společném obědě ministrů s prezidentem republiky Milošem Zemanem, který se ovšem k dění na ministerstvu práce vyjádřil. Při setkání s vládou řekl, že je to „průšvih“. Za velký problém považuje situaci také premiér Andrej Babiš.

Uvedl, že se na Maláčovou obrátí dopisem. „Určitě budu chtít od paní ministryně nějaké vysvětlení,“ avizoval. Sama Maláčová by si ale s předsedou vlády chtěla promluvit, spíše než si vyměňovat dopisy. „Pevně doufám, že se k té věci konečně sejdeme, jak jsem několikrát žádala,“ řekla.

Premiér dodal, že podstatu zásahu nezná, vnímá ale jako problém, že policie zatkla jednoho z nejbližších spolupracovníků ministryně. K jejímu dalšímu angažmá ve vládě řekl, že neví, do jaké míry Maláčová za celou věc může, nebo ne.

Server Lidovky.cz v pondělí napsal, že jde o náměstka Jana Baláče, dále je podle webu obviněn šéf oddělení bezpečnosti informací. Policie, ministerstvo ani politici totožnost stíhaných oficiálně nepotvrdili. „Víc se nebudu vyjadřovat, byla jsem poučena, že mám zachovat mlčenlivost,“ uvedla Maláčová.

Oficiálně tak je známo pouze tolik, že jsou dvě osoby obviněny z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Mělo by jít o čtvrtmiliardovou zakázku na informační technologie. Státní zástupce se zatím rozhoduje, zda požádá soud o vazbu pro obviněné.

Hamáček svoji ministryni podpořil

Ačkoli odvolání ministra navrhuje prezidentovi premiér, v rámci koaliční spolupráce by mělo být rozhodující slovo předsedy strany, o jejíhož ministra jde. Šéf ČSSD Jan Hamáček přitom Maláčovou podpořil.

„Není v jiné pozici než v pozici svědka, nevidím proto důvod, abychom cokoliv řešili,“ komentoval Hamáček úvahy o tom, zda by nebylo vhodné Maláčovou někým nahradit. Dodal, že nemůže dát „ruku do ohně“ za každého úředníka resortu, o kvalitě politického vedení ze strany Maláčové je ale přesvědčen. „Tu věc, kterou nezavinila, ale zdědila, se snažila vyřešit,“ zdůraznil. Premiér Babiš naproti tomu řekl, že práci náměstka Baláče dlouhodobě kritizoval.

Šéfové obou koaličních stran spolu chtějí o případu hovořit. Hamáček sice řekl, že speciální schůzku kvůli ministerstvu práce nechystají, ale uvidí v pondělí na jednání vlády i koaliční rady. „Budeme a jsme v kontaktu,“ řekl.

Obviněním náměstka zatím vrcholí letitý problém

Policisté v pondělí zasahovali kromě ministerstva práce a sociálních věcí také ve firmě OKsystem, od níž si vyžádali podklady k nabídce k soutěži na informační technologie pro MPSV.

Resort chystá nový ucelený systém, který plánuje spustit příští rok. Jednou z jeho součástí je systém na výplatu dávek. MPSV jej shání již od roku 2014. Předcházelo tomu rozhodnutí resortu z éry Jaromíra Drábka (TOP 09) vyměnit dodavatele, k tomu sice došlo, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po dvou letech zakázal nové programy používat. Ministerstvo se proto muselo vrátit ke starému systému, do kterého se ale musely údaje přepisovat. Poté proběhly již dva tendry na nového dodavatele, ale ministerstvo zatím žádného nemá.

V první soutěži zmíněná společnost OKsystem, která byla dodavatelem původního systému, zvítězila, ministerstvo ale od smlouvy odstoupilo. Firma se proto s MPSV soudí. Druhý tendr potom skončil u antimonopolního úřadu.