Nemocnice plánují služby na prosinec. A často nevědí, s jakým nasazením lékařů mohou počítat

Protest části lékařů ovlivňuje rozpisy služeb na prosinec (zdroj: ČT24)

Nemocnice začaly zdravotníkům rozdávat rozpisy plánovaných směn na prosinec. Zatím nevědí, s kolika lékaři a v jakém rozsahu mají počítat. Na šest tisíc z nich už podalo výpověď z dohod o přesčasech. Připojili se tak k protestu, kterým požadují navýšení mezd a změnu zákoníku práce. Nemocnice už teď plánují případné omezování neakutní péče, především plánovaných operací.

Přednostové klinik ve Fakultní nemocnici Hradec Králové už rozdávají lékařům rozpis práce na prosinec. Podle zákona patnáct dnů předem. „Je to rozpis bez přesčasů. Reflektuje to to, aby bylo možné dodržet nepřetržitý provoz při dodržení zákoníku práce,“ řekl lékař FN Hradec Králové Petr Grenar.

Změnou režimu služeb v nemocnici lékařů fakticky ubyde. „Dopady to bude mít jistě pro pacienty v tom smyslu, že se mohou prodloužit čekací doby na ošetření na urgentním příjmu,“ poznamenal přednosta Kliniky urgentní medicíny FN Hradec Králové Jaromír Kočí. „V průběhu čtvrtka, nejpozději pondělka budeme pacienty informovat o tom, že budeme muset odložit některé plánované výkony a plánovanou péči zhruba o dvacet procent,“ řekl ředitel FN Hradec Králové Aleš Herman.

Už před týdnem ministr Vlastimil Válek (TOP 09) lékařům ve státních nemocnicích nabídl zvýšení platů od ledna 2024 a garanci minimální výše platu místo zvýšení platových tabulek, které protestující lékaři žádali. Jejich zástupci a odbory ale návrhy odmítli, protože se podle nich týkaly jen části lékařů. „Pan ministr Válek prakticky nepřišel s řešením ani jedné poloviny problémů – ani legislativní, ani ekonomické,“ podotkl předseda LOK ve FN Hradec Králové a člen představenstva ČLK David Doležal.

Situace v krajských a městských nemocnicích

Ve vyškovské nemocnici pracuje přes sto třicet lékařů a lékařek. Výpověď z dohod o přesčasech zatím podalo padesát osm z nich. Vedení zařízení s nimi dál jedná. Akutní péči o pacienty by ale situace ohrozit neměla. „Pokud k dohodě nedojde, tak jednou z variant řešení je oddálení termínu plánovaných, ale upozorňuji, že neakutních výkonů u pacientů,“ vysvětlila mluvčí Nemocnice Vyškov Šárka Urbánková.

V brněnské Úrazové nemocnici výpověď z dohod zatím podala polovina lékařů. „Když ti lékaři nebudou sloužit přesčasy, budou chybět v každodenním pracovním nasazení,“ potvrdil ředitel Úrazové nemocnice a Nemocnice Milosrdných bratří Pavel Piler. Termíny plánovaných operací zatím zařízení neruší. Rozhodující bude počet stávkujících lékařů na konci listopadu. „Jak velký dopad to bude mít, se v současné době nedá říct. Prodlouží se čekací doby, ale to půjde napříč obory,“ poznamenal Piler.