Nejvyšší soud zamítl Rathovu stížnost na soudce, kteří ho poslali za mříže

Nejvyšší soud zamítl stížnost Davida Ratha na podjatost soudců. ČT to zjistila z úřední desky soudu. Rath si stěžoval na to, že na senát vrchního soudu v čele s Pavlem Zelenkou byl vyvíjen tlak skrze mediální vyjádření prezidenta i bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve své stížnosti exministr žádal výslech vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové, Ivo Ištvana i Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

„Stěžovatel dovodil podjatost těchto soudců jen na základě subjektivních domněnek, které nemají oporu v objektivních skutečnostech,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu (NS).

„Nejvyšší soud neshledal žádný důvod (…) pro vyloučení dotčených soudců senátu Vrchního soudu v Praze z vykonávání úkonů v trestní věci vedené u tohoto soudu,“ vysvětluje NS.

David Rath usiloval o vyloučení soudců vrchního soudu Pavla Zelenky, Kateřiny Korečkové a Kateřiny Jonákové. To ale nejvyšší soud zamítl jako nedůvodné. Stejně tak zamítl, že by se měla celá kauza projednat znovu.

Exhejtmanova stížnost má i další námitky. Předně David Rath tvrdil, že byl na soudce vyvíjen tlak ze strany nejvyšších státních představitelů – tedy prezidenta Miloše Zemana a bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Oba totiž kauzu komentovali v médiích. Politický tlak ale podle NS nelze brát jako něco, co do nestrannosti soudců přímo zasahuje.

Podle Ratha navíc všichni soudci, kteří v jeho kauze rozhodovali, nemuseli být seznámeni se spisem. To vše kvůli mediálnímu vyjádření předsedy senátu Pavla Zelenky v Českém rozhlase. Podle soudu jsou to ale „čistě účelové a nepodložené domněnky“.

Elischer s Rathovou kauzou nesouvisí, upozornil soud

Ve snaze zpochybnit nezávislost pražského vrchního soudu se pokusil David Rath využít dosud nevyjasněný případ soudce vrchního soudu Ivana Elischera. Ten je obžalovaný ze zneužití pravomoci a přijímání úplatků. Rath ve své stížnosti upozorňuje na nařízené odposlechy v kancelářích soudců i pochybnosti ohledně toho, kdo všechno má ke spisu v Elischerově kauze přístup.

Požádal proto, aby byl nařízen výslech předsedy pražského vrchního soudu Jaroslava Bureše, vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové, Ivo Ištvána i nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Kauza Elischer ale podle NS s korupční kauzou na středočeském kraji přímo nesouvisí a není relevantní.

S Vrchním soudem v Praze má David Rath spory od začátku projednávání své kauzy. Dlouhodobě usiluje o vyloučení soudce Pavla Zelenky, který ho loni v červnu pravomocně poslal na sedm let do vězení za manipulaci s veřejnými zakázkami na Středočeském kraji.

V takzvané druhé větvi korupční kauzy, kde je kromě Ratha obviněno dalších osm lidí i několik firem, vynese pražský krajský soud rozsudek tento týden. Tato větev se týká zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice.