Nafta stojí nejvíce za poslední dva a půl měsíce. Podle analytiků pohonné hmoty ještě zdraží

Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu pokračovaly ve zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 37,52 koruny, před týdnem byl o třináct haléřů levnější. O šestnáct haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Současná cena nafty je nejvyšší zhruba za poslední dva a půl měsíce. Podobně je na tom i benzin, který byl naposledy dražší na konci dubna.

Senát ve čtvrtek schválil zvýšení spotřební daně z nafty. Vláda navrhla zvýšit sazbu spotřební daně z nafty o 1,50 koruny na litr, a to co nejdříve. Daň se tak má vrátit na úroveň před loňským červnem. Podle analytiků může litr nafty zdražit o 1,80 koruny.

Podle analytika Purple Trading Petra Lajska v následujících dnech a týdnech bude zdražovat nafta i benzin, a to kvůli rostoucí ceně ropy na burze v Rotterdamu a oslabující české koruně. Cena ropy brent je podle něj nejvyšší od dubna. Lajsek očekává, že ceny pohonných hmot mohou kvůli obavám z nedostatku ropy zdražit i výrazněji. „Po opětovném zvýšení daně u nafty tak její průměrná cena může atakovat i 35 korun za litr,“ řekl.

Jaroslav Ton ze společnosti 4Trans v nejbližší době také očekává zdražování pohonných hmot, u benzinu o deset až třicet haléřů za litr. „V reakci na vývoj na ropných burzách a na devizových trzích,“ zdůvodnil. Další oslabování české koruny očekává analytik XTB Tomáš Cverna, a to kvůli výhledu na snižování úrokových sazeb. „V neposlední řadě jsou proti tuzemským řidičům i maloobchodníci, kteří zvyšují své marže,“ dodal.

Nejlevnější benzin aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,01 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 32,16 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,60 koruny. Nafta se tam tankuje za 34,37 koruny za litr.

I přes zdražování jsou paliva v Česku nyní výrazně levnější než před rokem. Podle CCS je benzin nyní o 8,53 koruny na litru levnější, za naftu tehdy motoristé platili o 13,65 koruny na litru více.