Na zvláštní léčbu rakoviny mozku přispívají motorkáři dárci. Pojišťovna ji neproplácí

Události: Miroslav Lavička a léčba rakoviny mozku (zdroj: ČT24)

Miroslav Lavička z Prahy má před sebou podle lékařů asi rok plnohodnotného života. Trpí nejagresivnější formou rakoviny mozku. Kromě radioterapie a chemoterapie mu pomáhá i speciální metoda, kterou ale pojišťovny nehradí. Na léčbu zatím přispěli dárci, kteří vybrali čtyři miliony korun. To stačí na půl roku léčby, Lavička by ji ale potřeboval nejméně po dva roky.

Lavička byl loni v září na motorkářském srazu v Polsku. Znenadání tam začal trpět opakovanými silnými bolestmi hlavy, nevolností a vidinami. Jeho praktik příčiny neodhalil. Až lékařce na urgentním příjmu Ústřední vojenské nemocnice se podařilo na CT najít v jeho hlavě asi pět centimetrů dlouhý nádor. Celý podle lékařů odstranit nešel, při větším zásahu by muž ochrnul.

Lékaři Lavičkovi sdělili, že mu zbývá asi rok spokojeného života. Prodloužit by ho ale mohla metoda OPTUNE. Ta spočívá v připojení elektrod k hlavě, ze kterých jde na postižené místo v mozku elektrický proud. Ten brání buněčnému dělení v nádoru. „Buňka sama zahyne a není schopna vytvořit své vlastní potomstvo,“ popsal primář radiodiagnostického oddělení nemocnice Na Homolce Josef Vymazal.

Aspoň dva roky

Léčba je ale drahá, měsíčně stojí 620 tisíc korun. Pro maximální efekt by Lavička potřeboval devět milionů korun. Jeho pojišťovna je však odmítla zaplatit. „Léčba OPTUNE je aktuálně vnímána jako inovativní zdravotnický prostředek, který je předmětem dalšího klinického hodnocení,“ prohlásila ředitelka zdravotního odboru Vojenské zdravotní pojišťovny Markéta Benešová.

Podle Vymazala přitom nejde o žádnou novinku, sám ji v nemocnici Na Homolce vyzkoušel už před dvaceti lety jako první na světě. Od té doby se rozšířila do desítek zemí.

„Ono to je hezké, že vám dají důchod, že s vámi už nikdo nepočítá, že umřete, ale já ještě nechci umřít, mám tady dvě malé děti,“ řekl Lavička. Poděkoval lidem, kteří na jeho léčbu složili čtyři miliony korun, které stačí asi na šest měsíců. „Když to bude rok, měsíc, samozřejmě beru cokoliv. (...) Potřebuji ale na dva roky, minimálně,“ dodal. I proto se stále snaží pracovat, aktuálně jako úředník u Správy železnic.