Zájem o preventivní screeningy roste

Události: Zájem o preventivní programy (zdroj: ČT24)

Zájem o vyšetření, která umí včas rozpoznat rakovinu, roste. Letos by podle propočtů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mělo na preventivní prohlídky přijít o desetinu více lidí než před pandemií covidu, během níž návštěvnost takzvaných screeningů výrazně klesla. Například na kolonoskopii se letos hlásí o desetinu více lidí, podobně by tomu mělo být i u mamografu.

Až u třetiny lidí, kteří přicházejí například na kolonoskopii bez potíží, tedy preventivně, lékaři zaznamenají ve střevech přednádorové změny. Letos se na vyšetření hlásí zhruba o deset procent více lidí. Jedním z nich je i František Wittmann, který vyšetření podstoupil poprvé nyní v šestašedesáti letech, a to až když přišel do nemocnice s jinými problémy.

„Já jsem kolonoskopii odmítal, ale byl to hlavně stud a ten ze mě opadnul,“ vysvětluje. Vyšetření nakonec dopadlo dobře. Na toto vyšetření můžou jít lidé poprvé v padesáti letech a opakovat ho za dalších deset let.

Největší tuzemská pojišťovna odhaduje, že na screening střeva letos přijde skoro 450 tisíc jejích klientů, obdobný počet žen na mamograf. Milion a čtvrt pacientek by mělo podstoupit prevenci u gynekologa. „V tuto chvíli jsme na úrovni, která diametrálně přesahuje účast na screeninzích před covidovým obdobím,“ podotýká náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár.

Trojnásobně vzrostl zájem i o příspěvek na takzvané rehabilitační aktivity, jako jsou jóga, masáže nebo plavání. Letos si o něj jen u VZP požádalo už přes sto tisíc lidí. Podmínkou ale je účast na preventivním screeningu. „V případě, že si klient přeje nějaké potvrzení pro pojišťovnu, tak mu ke klasické účtence tiskneme i potvrzení o zaplacení a takové potvrzení dáváme zhruba jednomu z deseti klientů,“ vysvětluje manažerka jógového centra v Praze Jana Smažíková.

Většina jich ale ze zkušeností centra o benefitech neví, což ukázal i průzkum Všeobecné fakultní nemocnice. V něm dvě třetiny lidí uvedly, že nemají dost informací o možnostech prevence.