Rakovinu prostaty zachytí včas krevní test, za život jí onemocní každý sedmý muž

Události: Nejčastější nádorové onemocnění u mužů v Česku – rakovina prostaty (zdroj: ČT24)

Každý sedmý muž za svůj život onemocní rakovinou prostaty, se zkušeností s tímto nádorem jich v Česku žije asi osmdesát tisíc. Čtvrtina léčených pacientů je mladších pětašedesáti let. Časně zachycený nádor prostaty je dobře léčitelný, nemocní se podle dostupných dat vrací i do práce. Informovali o tom odborníci Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP). Test rizika vzniku nádoru z krve hrazený z veřejného zdravotního pojištění mohou muži podstoupit ve věku 50 až 69 let.

Příčiny vzniku rakoviny prostaty nejsou podle odborníků jasné, roli může hrát genetika nebo životní styl. Vliv bude mít zřejmě i složení stravy. Každý rok je zachyceno kolem osmi tisíc nemocných. „I přes lepší diagnostiku však až dvacet procent případů rakoviny prostaty stále zachycujeme v pokročilém stadiu,“ uvedl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Marek Babjuk.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška data o počtech pacientů ukazují „dramatický skok“ mezi roky 2021 a 2022. Lékaři předloni zachytili meziročně skoro o dva tisíce případů víc, souvisí to s omezeními dostupnosti zdravotní péče v době covidu-19. Data za rok 2023 ještě dostupná nejsou. Spolu se zahájením úhrady vyšetření z veřejného zdravotního pojištění v letošním roce očekávají odborníci další nárůst.

Jedním z bývalých onkologických pacientů je i Martin Pospíšil. „K šedesátým narozeninám mě žena přesvědčila, abych si nechal prohlédnout všechno možné,“ zavzpomínal muž s tím, že krevní testy ukázaly zvýšenou hladinu PSA, hormonu, který ukazuje zdraví prostaty. O tři roky později ale testy odhalily rakovinotvorné buňky.

„To bylo v říjnu, tuším, jsem byl na operaci. A koncem ledna jsem už byl lyžovat v Bormiu,“ potvrdil rychlý návrat k běžnému životu pacient. Stejně jako odborníci i on apeluje na prevenci. „Já si myslím, že jenom ‚pitomec‘ nechodí na taková vyšetření,“ uzavřel povídání o svém onkologickém příběhu se šťastným koncem Pospíšil. Právě díky ochotě vyšetření podstoupit byli lékaři schopni rakovinu včas odhalit.

Podle Duška jde o jediný zhoubný nádor dospělých, kde se daří dlouhodobě prodlužovat přežití i právě v pokročilých stadiích. Podle lékařů je to i díky moderní léčbě, kterou předepisují specializovaná centra, aktuálně ji užívá asi 2500 pacientů. Jejich průměrný věk je podle ředitele AIFP Davida Koláře 72 let, většina se ale začíná v centrech léčit v 60 letech. Náklady na centrovou léčbu předloni přesáhly 800 milionů korun, na jednoho pacienta 313 tisíc korun.

Díky propojení dat o nemocnosti a pracovních neschopnostech se ukazuje, že čtyři pětiny mladších pacientů léčených s rakovinou prostaty dál pracuje. Ve skupině do 50 let jsou to téměř tři pětiny pacientů, přičemž dalších 28 procent pracuje částečně. U pacientů ve věkové skupině 50 až 64 let po léčbě plně pracuje 42 procent, další čtvrtina s nějakým stupněm invalidity.