Na Václavském náměstí demonstrovali lidé za svobodu slova, poté přišli i k Hradu

Z Václavského náměstí na Pražský hrad se večer vydali účastníci demonstrace za zachování svobody slova. Její pořadatelé svolali demonstraci mimo jiné kvůli inauguračnímu projevu prezidenta republiky, ve kterém se vyslovil proti některým médiím. V době, kdy probíhala na Václavském náměstí demonstrace, sešli se naopak na Hradě příznivci Miloše Zemana. Jejich akce však skončila před příchodem účastníků demonstrace.

Na Václavské náměstí přišli lidé s transparenty, kterými se vymezili proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi, premiéru v demisi Andreji Babišovi (ANO) nebo předsedovi parlamentního hnutí SPD Tomiu Okamurovi. Ti i podle některých řečníků vedou proti médiím trvalou a nenávistnou kampaň.

Pořadatelé akce za zachování svobody slova odkazují na slova prezidenta Miloše Zemana, který v inauguračním projevu hovořil negativně o médiích patřících do vydavatelství Economia a o České televizi. Economia i ČT se proti jeho výrokům ohradily.

Aktivisté tvrdí, že Zemanova slova jsou pokračováním „dlouhodobého nenávistného útoku na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na politiku a společnost“. Prezidentovi chtějí dokázat, že jsou novinářskou obec připraveni bránit. „Pokud by si mocní dovolili nám nezávislá média vzít, neměl by je za nás kdo kontrolovat,“ řekl jeden z řečníků na demonstraci na Václavském náměstí. Organizátor demonstrace Martin Slavomil Kohout řekl, že by chtěl dosáhnout „omluvy prezidenta Miloše Zemana vůči všem novinářům a občanům této země“ a také mít záruku svobody médií.

Účastníci pražského protestu po skončení demonstrace zamířili na Pražský hrad – podle policie jich bylo asi dva a půl tisíce. Na Hradě přitom proběhlo setkání podporovatelů Miloše Zemana. Policisté u vstupu do hradního areálu umístili kovové zábradlí a později také zavřeli bránu, ačkoli hradní areál měl mít otevřeno až do 22 hodin.

Demonstranti dorazili na Hradčanské náměstí po deváté, pískali a volali „máme toho dost“ a „novináře nedáme“. Lidé také zazpívali českou hymnu a píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Před desátou pak organizátoři ohlásili konec protestu a poté se začali jeho účastníci rozcházet.

Na podporu médií se sešli lidé i v dalších městech. V osm večer pak všichni minutou ticha uctili památku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.