MINUTU PO MINUTĚ: Zeman složil prezidentský slib, kritizoval média a vyzval k aktivnímu občanství

Inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman na mimořádné parlamentní schůzi ve Vladislavském sále Pražského hradu složil prezidentský slib a stal se na dalších pět let prezidentem České republiky. Do úřadu ho občané opětovně zvolili v lednové přímé volbě, když získal více než jedenapadesát procent hlasů. Slavnostní akt se neobešel bez kontroverze; poté, co Zeman v projevu kritizoval média, opustila sál část zákonodárců. Česká televize prezidentské inauguraci věnuje speciální vysílání, web ČT24.cz sleduje reakce na prezidentův projev v on-line reportáži.

On-line přenos

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana

  • 22:56
    Česká televize

    Vážení čtenáři, textový on-line přenos v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

  • 21:31

    Diskuse se posunula k tématu, kam se vyvíjí z pohledu demokracie Česká republika? Posouvá se k takzvané druhé republice a hrozí omezování demokracie?

    „Nebezpečné trendy posunu klasické evropské demokracie kamsi na východ jsou tady zřejmé. Je to chování Miloše Zemana, který tomu obrovsky napomáhá. Aby prezident řekl, že ústavní zvyklosti jsou nesmyslem, to jsem nikde nezažil,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Posouváme se v tom, co považujeme za normální, máme trestně stíhaného premiéra, problémy spojené s legitimizací komunistů,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

    „Neříkejte tady nepravdy,“ ohradil se šéf KSČM Vojtěch Filip s tím, že trestně stíhaného premiéra měla třeba Itálie, Francie nebo Izrael. "Jsme v parlamentní demokracii. Lidé byli po revoluci nadšení, nyní se dostali do doby, kdy si vybírají, zda půjdou směrem autoritářského Maďarska, nebo liberální demokracie, za kterou musí sněmovna bojovat. Takže když prezident zlobí, můžeme to říkat, a jinak politiku definuje Poslanecká sněmovna, vláda a Senát," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

  • 21:06

    Politik si nemůže dovolit cíleně útočit na média, je to nebezpečné," uvedl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který byl jedním z poslanců, kteří při inauguračním projevu prezidenta odešli. S tím souhlasil i lídr ODS Petr Fiala. "Miloš Zeman si často neuvědomuje, co znamená být hlavou státu," dodal. Zastání naopak Miloš Zeman nalezl u Jiřího Kobzy (SPD): "Chybějící hlasy není možné nahrazovat demonstracemi," řekl Kobza. Zemana se v tomto zastal také Vojtěch Filip (KSČM). "Neobviňujte vy, kteří neustále útočíte na prezidenta, že rozděluje společnost, když ji rozdělujete daleko víc," řekl Filip.

Staronový prezident do areálu Pražského hradu přijel krátce před tři čtvrtě na dvě, slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále začal úderem druhé.

Na úvod do pozdně gotického sálu vešli za zvuku husitského chorálu praporečníci Hradní stráže s historickými bojovými prapory, v sále byla zavěšena prezidentská standarta a na čestném místě v čele prostoru i státní vlajka. Na stole, který patřil Tomáši Garriguovi Masarykovi, již byly připraveny výtisky současné ústavy i masarykovské ústavy z roku 1920.

Krátce po druhé hodině vstoupil do sálu prezident republiky Miloš Zeman doprovázený první dámou Ivanou a spolu s nimi také dcera Kateřina a hradní kancléř Vratislav Mynář. Klopu prezidentova saka zdobila drobná rozeta odkazující k tomu, že je jako hlava státu prozatímním nositelem dvou nejvyšších státních vyznamenání: Řádu bílého lva i Řádu Tomáše Garrigua Masaryka.

Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) následně zahájil společnou schůzi obou komor českého parlamentu, jejímž jediným bodem bylo složení prezidentského slibu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

Zemana Vondráček vyzval, aby slib prezidenta přečetl s rukou položenou na ústavu, to ale prezident neudělal a jen se lehce opíral o stolek. Slib odříkal zpaměti: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt upozornil, že předchozí prezidenti ruku na ústavu vždy položili, někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček nicméně uvedl, že ruka na ústavě je pouze tradiční forma postoje, nikoliv legislativní záležitost. Podobný názor vyslovil i politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík, podle kterého je i přes toto pochybení slib platný.

Po vyřčení  půlminutového slibu Zeman jeho znění podepsal, a znovu se tak ujal úřadu. Následovala státní hymna. Čtveřice speciálně upravených děl umístěná na pražském Petříně souběžně s ní odpálila jedenadvacet čestných salv. Tradice, která pravděpodobně vychází z rituálů britského námořnictva, inauguraci doprovází zvykově, hřmění děl zní také při významných zahraničních návštěvách – jako byla například ta čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Miloš Zeman podepisuje prezidentský slib
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zeman: Prezident, který je součástí elity, je jen ornament

V úvodní části tradičního projevu nově zvoleného prezidenta Zeman zhodnotil uplynulý pětiletý mandát, v němž za svůj hlavní úkol označil setkávání s občany během opakovaných cest do krajů. „Bez kontaktu s občany – chcete-li, dolních deset milionů – není prezident plnohodnotný. Prezident, který se považuje za součást jakési vyvolené elity, je jenom ornamentem na státní budově. A ničím víc,“ prohlásil.

Zeman rovněž připomněl, že stabilizoval Ústavní soud a provedl změnu ve vedení České národní banky, dále kritizoval výhrady, které v uplynulých letech mířily proti některým osobnostem, jež každoročně vyznamenává v rámci 28. října, a vyzdvihl význam ekonomické diplomacie. 

Prezidentský úřad je místem setkávání se. Prezident by neměl být uzavřen za hradbami Pražského hradu nebo za zdmi lánského zámku.
Miloš Zeman

Kritika médií zvedla část zákonodárců ze židlí

Vrátil se také k „ostrovům negativní deviace“, o nichž mluvil ve své první inaugurační řeči. Zatímco před pěti lety varoval před nacistickými bojůvkami, nyní ocenil volební debakl Dělnické strany sociální spravedlnosti. V souvislosti s údajnou hospodářskou kriminalitou se explicitně zaměřil na podnikatele Zdeňka Bakalu, označil ho za „velkou skvrnu“ a „velkého nástupce“ Viktora Koženého a prohlásil, že v OKD došlo k vytunelování sta miliard korun.

Stejně jako před pěti lety Zeman i tentokrát kritizoval také novináře, a to jak ty z Bakalova vydavatelství Economia, tak ty z České televize. Po těchto výtkách opustila Vladislavský sál poslankyně Miroslava Němcová (ODS), nezávislí senátoři Václav Hampl, Václav Chaloupek a Václav Láska i poslanci z TOP 09, které měla ČT podle Zemana stranit. Televize se vůči kritice ohradila.

Prezident ve své řeči rovněž znovu otevřel téma „aktivního občanství“, jemuž se chce věnovat v následujících pěti letech. Odboráře vyzval k tomu, aby se zasadili za baťovský model spolupodílení občanů a zaměstnanců na profitech státu a podniků.

Vyslovil se také pro přímou volbu hejtmanů, starostů a primátorů. Těmi by se měli stát ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů. Současně zdůraznil, že aktivní občanství jde ruku v ruce s povinnou volební účastí. Projev zakončil slovy, že se hodlá dožít devadesáti let, a zúčastnit se tak chce nejméně tří inaugurací svých nástupců.

Schůzi sněmovny a Senátu po necelé hodině uzavřel šéf dolní komory a vyzval k jednotě v roce 100. výročí republiky. „Demokracie nepanuje, ale opravuje,“ ocitoval prvního československého prezidenta. „Máme různé názory, máme různé zájmy, máme různé politické preference, ale máme jednu republiku, jednu ústavu a jeden společný národní zájem. Když se budeme držet Masarykových slov, budeme umět nacházet ten nejlepší kompromis.“

Události: Zeman znovu prezidentem. Kritizoval Bakalu i média a vyzval k aktivnímu občanství (zdroj: ČT24)

Hejtmany a rektory v nemilosti zval na poslední chvíli Vondráček

Inaugurace prezidenta se vedle členů vlády v demisi a obou komor parlamentu zúčastnil také bývalý prezidentský pár Václav a Livia Klausovi a vdova po prezidentu Václavu Havlovi Dagmar. V sále byli přítomní také zástupci justice v čele s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, reprezentanti diplomatického sboru, akademické obce nebo vrcholní církevní hodnostáři včetně primase českého Dominika Duky.

V sále nechyběl ani končící náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý, inauguraci přihlížel i majitel televize Barrandov Jaromír Soukup, který dává prezidentovi mediální prostor v každotýdenním besedním pořadu, nebo sponzor Zemanovy kampaně Tomáš Hrdlička.

Hrad původně nepozval některé hejtmany nebo rektory, se kterými měl Miloš Zeman spor nebo kteří podpořili jeho protikandidáta. Pozvánky jim poslal až na poslední chvíli po kritice od poslanců předseda sněmovny, část z nich – mimo jiné rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek – ale odmítla dorazit.

Už v poledne se proti prezidentovi demonstrovalo přímo na Hradčanském náměstí, kde se sešly desítky lidí. Podle svolavatele protestu Tomáše Peszynského chtěl protest připomenout, že hlava státu musí dodržovat ústavu. „I když vyhrál volby, musí dodržovat určitá pravidla demokratického státu, který je členem Evropské unie,“ řekl Peszynski. Jeho akce podle něj není protestem proti zvolení prezidenta ani inauguraci jako takové, ale připomenutí občanů občanům.

K ostatkům svatého Václava

Po skončení společné schůze Senátu a Poslanecké sněmovny se staronový prezident vydal s manželkou a dcerou Kateřinou do svatovítské katedrály. Do chrámu vstoupil Zlatou branou za zvuku zvonů, které doprovázely inaugurační úřady už za Masaryka, a uctil ostatky patrona českých zemí, svatého Václava. Na nejposvátnějším místě katedrály se za inaugurovanou hlavu státu pomodlil kardinál Duka: „Vyslyš naše prosby za prezidenta našeho státu a požehnej jeho službě.“

Ve Svatováclavské kapli následně zazněl Svatováclavský chorál podbarvený skandováním „Ať žije Zeman!“, které se ozývalo ze třetího nádvoří. Navzdory bezpečnostním opatřením zde totiž na prezidentův přesun ze sálu do katedrály mohli čekat jeho příznivci, celou inauguraci také přenášela velkoplošná obrazovka umístěná na Hradčanském náměstí.

Vedle příznivců byli na nádvoří ovšem i Zemanovi odpůrci, obě skupiny čítaly jen desítky osob. Zatímco Zemanovi sympatizanti třímali v rukou papírové české vlaječky, odpůrci mu na transparentech vyčítali neústavní kroky a někteří drželi červené karty. Střet obou skupin musel uklidňovat antikonfliktní policejní tým.

Oproti ceremonii před pěti lety Hrad několik bodů vypustil. Nekonala se vojenská přehlídka a Miloš Zeman nepoložil květiny u sochy prvního československého prezidenta. Posledním bodem inauguračního programu Zemana je přípitek s hosty ve Španělském sále – ovšem již bez části zákonodárců, protože další politici (včetně šéfa občanských demokratů a lidovců) Pražský hrad opustili okamžitě po inauguraci. Samotný prezident se s Hradem rozloučil krátce po půl čtvrté a odjel do Lán.