Na příspěvek na zaměstnávání lidí s handicapem by mohlo nově dosáhnout více firem

Události ČT: Příspěvek na zaměstnávání handicapovaných by mohlo dostat víc firem (zdroj: ČT24)

Lidé s handicapem by se mohli snáze dostat do pracovního procesu. Na státní dotaci by totiž mohlo nově dosáhnout mnohem více firem. Peníze zatím dostávají jenom ty podniky, kde je se zdravotním postižením více než polovina zaměstnanců. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale plánuje novelu, která to má změnit. Upravit chce navíc i podmínky náhradního plnění.

Získat práci je pro lidi s postižením mnohdy těžké. Povedlo se to například Danielu Pačesovi, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Ve firmě Era-Pack jezdí na vysokozdvižném vozíku a ovládá většinu strojů. „V určitých chvílích jsem si nevěřil, že můžu pracovat, ale člověk se prostě nesmí bát života,“ řekl.  

Ve společnosti, která vyrábí obalové materiály, pracuje už deset let. Letos dokonce převzal cenu handicapovaný zaměstnanec roku. Spolu s ním firma zaměstnává dalších asi 120 lidí, více než polovina z nich má nějaké zdravotní postižení. Firma je proto zapsaná na chráněném trhu práce a pobírá příspěvky od státu.

„Každý rok je ta podpora nižší, jelikož se zvedá minimální plat. A když to takhle bude pokračovat, tak podle mého odhadu budou mít tak za dva roky všechny firmy velké problémy,“ stěžoval si majitel Jozef Lörincz. 

Deset miliard na chráněný trh ročně

Jenže resort plánuje chráněný trh do budoucna spíše utlumit. Státní kasu podle něj ročně přijde na deset miliard korun. „Částka roste každým rokem zhruba o miliardu. My si myslíme, že je to neudržitelné. Současný svět je naopak inkluzivní, má umožňovat – ale zdůrazňuji, že těm, kteří chtějí – jít na otevřený trh práce,“ uvedla ředitelka resortního odboru integrace na trh práce Anna Brabcová s tím, že je potřeba to handicapovaným umožnit. 

Ministerstvo k tomu chce motivovat spíš běžné firmy. Některé se pak při splnění podmínek budou moci zaregistrovat jako sociální podnik a získat finanční podporu. 

Pro zájemce o sociální podnikání se už v přízemí Škodova paláce v Praze otevřelo kontaktní místo. Takzvaný SPoint bude k dispozici vždy v úterý od 9:00 do 17:00, případně podle domluvy. Kontaktní místa mají nabídnout vzdělávání, ale také pomoc s registrací podniku.