Na lockdown je pozdě, říká Prymula. Kritiku za návštěvu Edenu považuje za kampaň

Prymula v OVM: Další návrat neplánuji (zdroj: ČT24)

Na tvrdý a plošný lockdown v Česku je pozdě. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil epidemiolog Roman Prymula, který tento týden skončil ve funkci premiérova poradce pro boj s pandemií kvůli účasti na zápase fotbalové Slavie. Zaznívající kritiku považuje za kampaň, potvrzuje ale, že se stahuje z veřejného života – jeho postava podle něj v současnosti příliš polarizuje.

„Je pozdě. Lockdown měl přijít dřív,“ komentoval Prymula možnost, že by České republice mohla ze stávající kritické situace pomoci přísná plošná uzávěra. Na konci pracovního týdne v zemi denně přibývalo přes deset tisíc nových případů nákazy, jednotky intenzivní péče i ARO v tuzemských nemocnicích jsou na hraně kapacity, nebo na příjmech rovnou hlásí stop-stav.

„Systém je v akutním ohrožení a mám obavu, že kapacita přeteče,“ konstatuje; v týdnu sice dvou- až třítýdenní uzávěru jako řešení zmiňoval, už tehdy ale podotýkal, že by se na ní musela najít velká společenská i politická shoda, a to v současnosti považuje spíše za nereálné. „V tuto chvíli je velmi složité představit jakákoliv další opatření z důvodu jejich akceptace,“ podotkl s tím, že pokud by mělo dojít k dramatickému omezení pohybu, musí vláda přijít s finančními kompenzacemi pro všechny dotčené obyvatele, aby byli ochotní lockdown překonat.

Zvládání pandemie se podle Prymuly nezdravým způsobem zpolitizovalo, kdy vláda nesvede mluvit jednotným hlasem a šíření nákazy se stává předmětem pří mezi kabinetem a opozicí. Sebe pak někdejší ministr zdravotnictví označuje jako „symbol“, který společnost polarizuje.

O Slavii: „Eticky sporné to je“

„Naši politici se nejsou schopni domluvit, bohužel netáhneme za jeden provaz a já to nechci dále hrotit svou osobou,“ komentoval odchod z postu premiérova zdravotnického poradce, ke kterému ho přivedla kauza z toho týdne, kdy navštívil VIP lóži pražské Slavie při jejím utkání s britským Leicesterem. Premiér Andrej Babiš (ANO) to označil za papalášské, mimo jiné proto, že tentýž den Prymula vyzýval k výše zmíněnému tvrdému lockdownu.

„Eticky sporné to určitě je a je tam problém načasování,“ připustil někdejší ministr zdravotnictví v rozhovoru s Václavem Moravcem. Na obhajobě, že v pandemickém roce neměl dovolenou, trvá, návštěvu utkání dále vysvětluje tím, že byla součástí jeho snah o omezené fungování veřejných akcí.

„Několik posledních měsíců se snažím prosazovat cestu, která by mohla vést alespoň k otevření sportovních i kulturních akcí, a ta cesta je pečlivé testování a otevření pro menší skupiny lidí. V tomto režimu to proběhlo, nemyslím si, že bychom cokoliv porušili a byli příčinou jakéhokoliv šíření nemoci,“ poznamenal.

Odezvu v médiích označil za kampaň, zopakoval, že „na rozdíl od jiných“ z ohlasu vyvodil důsledků a odchází ze všech veřejných funkcí. Opětovný návrat (jako po jeho návštěvě vyšehradské restaurace) nechystá. „Omlouvám se těm, kteří ve mě vkládali své naděje.“