Ministr práce chce miliardy navíc na platy ve veřejné sféře i růst rodičovského příspěvku

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nemá požadavky na navýšení rozpočtu pro letošní rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řeší pouze přesuny uvnitř své kapitoly. Počátkem srpna budou nicméně řešit rozpočet na příští rok a tam bude ministr žádat navíc zhruba deset miliard. Na zvýšení platů ve veřejné sféře má jít 4,5 miliardy, další čtyři miliardy na zvýšení rodičovského příspěvku a zhruba miliarda na sociální služby.

Přesnou částku ale zatím Krčál neví: „K paní ministryni máme jít až za tři týdny, požadavky zatím nemám sečtené.“ Ministři z ČSSD se sešli v neděli, aby formulovali rozpočtové požadavky na příští rok. Verzi rozpočtu totiž schvalovala ještě jednobarevná vláda ANO, programové prohlášení nové vlády ale například s růstem rodičovského příspěvku počítá.

Krčál se resortu ujal po ministryni Jaroslavě Němcové (ANO) na konci června. S šéfkou financí Schillerovou chce nyní operativně projít některé rozpočtové ukazatele. Neplánuje podle svých slov žádat o finance navíc, pouze případně přesunout peníze uvnitř resortu.

Na vrub ministerstva práce a sociálních věcí jde tradičně téměř polovina výdajů státního rozpočtu. Podle schváleného návrhu rámce rozpočtu na příští rok by ministerstvo mělo získat přes 633 miliard korun. To je o 41,4 miliardy více ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok.

Vláda v návrhu, který musí sněmovně předložit na konci září, například počítá se zvýšením základní výměry důchodů z devíti na deset procent průměrné mzdy a pro důchodce od 85 let se zvýšením důchodů o tisícikorunu. Plošnému navýšení mezd ve veřejném sektoru o deset procent, jak žádají odbory, se ale dřívější jednobarevný kabinet ANO bez důvěry bránil.