Ministr Pelikán odchází z politiky. Nebude v příští vládě a skončí i jako poslanec

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) už nebude v další vládě. V politice skončí, dál se chce věnovat právnické praxi a vyučování na právnické fakultě. Pelikán to řekl webu Aktuálně.cz. Pelikán hodlá skončit i jako poslanec. Kdy přesně z politiky odejde, neupřesnil.

Pelikán řekl, že se jeho názory – například v pohledu na SPD – rozcházejí s velkou částí kolegů z ANO. Uvedl také, že velmi obtížně hledá porozumění u řady poslanců v klubu ANO v otázce lidských práv. Pelikán, který je rovněž předsedou Rady vlády pro lidská práva, chce členem hnutí ANO zůstat.

Důvodem jeho odchodu je i kauza Jevgenije Nikulina a jeho vydání do Spojených států.„Očekával jsem, že to vyvolá u některých politických subjektů v Česku nepřátelské reakce a nechtěl jsem tím zatěžovat jednání o budoucí vládě,“ uvedl.

Pelikán v rozhovoru uvedl, že zůstane v současné vládě, protože kabinet je v demisi, a sám tedy již demisi podat nemůže. Mohl by pouze požádat prezidenta, aby ho z funkce uvolnil. Nechce ale přidělávat práci svým kolegům.

Zpět do advokacie

Po odchodu z ministerstva se hodlá vrátit do advokacie. Působit chce také jako přednášející na právnické fakultě, kde má v současnosti desetinový úvazek. Před odchodem z politiky by chtěl ve sněmovně prosadit ještě změny v oddlužení lidí, kteří se ocitli v dluhové pasti. „Jsem rád, že jsem dotáhl do schváleného věcného záměru hromadné žaloby, které jsou moc důležité. Teď dokončujeme elektronické náramky a nový systém výběru soudců,“ dodal.

Odchod Pelikána pohledem politiků

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že o rozhodnutí Pelikána ví už delší dobu a není to pro něj překvapení. Ministra rozladilo vystupování některých jeho stranických kolegů při debatě v kauze Ondráček (Zdeněk Ondráček z KSČM byl zvolen předsedou komise pro kontrolu činnosti GIBS, což vyvolalo řadu protestů, Ondráček se později funkce vzdal), řekl Babiš, kterého odchod Pelikána mrzí.

„Já se s panem Pelikánem často střetával, přesto jsem ho jako soupeře respektoval. Myslím, že je to možná první vlaštovka, která ukazuje, že Babišovo hnutí ANO směřuje úplně do jiných vod, než jak si na začátku mysleli někteří, kteří tam vstupovali,“ řekl předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Ohlasy politiků na oznámený odchod Pelikána (zdroj: ČT24)

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že odchod Pelikána z politiky nepovažuje za  významnou ztrátu pro českou politiku. „Není to ani ztráta pro resort spravedlnosti a není to ani jakákoliv ztráta pro jakékoliv vyjednávání pro budoucnost České republiky, protože my v rámci těch vyjednávání nemluvíme o nějakých marginalitách,“ řekl. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček poznamenal, že ho Pelikánovo oznámení o odchodu z politiky nepřekvapilo. „Jen je to rychlejší, než jsme čekali. V minulosti se ale několikrát vyjádřil o možném konci v politice.“ K Pelikánově vyjádření, že se s některými členy ANO rozchází například v pohledu na SPD, uvedl Hamáček, že v tom mají podobný názor. „Ochota některých členů ANO jednat s SPD v nás vzbuzuje obavy. I to byl důvod, proč jsme jednali o vládě – zabránit vládě, na niž by měla vliv SPD. Uvidíme, s čím premiér přijde za prezidentem,“ řekl předseda ČSSD.